Районно мюфтийство – Смолян проведе VIII-то Регионално състезание по Основни познания за исляма

Районно мюфтийство – Смолян проведе осмото поред Регионално състезание по Основни познания за ислямската религия. То се състоя на 01.09.2015 година в централната джамия на град Смолян.
Повече от 300 деца от цялата област с нетърпение чакаха този ден през лятото. Още от ранна утрин на 1 септември те започнаха да пристигат в областния град. В тазгодишната надпревара, организирана от Районно мюфтийство – Смолян, участие взеха общо 10 коран-курса, които се съревноваваха помежду си като отбори.
В началото на състезанието районният мюфтия на област Смолян Неджми Дъбов приветства всички присъстващи деца, пожела успех на участниците и благодари на техните преподаватели за положените усилия и отговорната им роля във възпитаването на подрастващите мюсюлмани. Районният мюфтия подчерта, че сред най-важните приоритети на смолянското районно мюфтийство е инвестицията в подрастващото поколение, като кадровият ресурс на Изповеданието полага огромни грижи за този приоритет.
Състезанието премина в три кръга. Първият от тях беше теоретически, като в него отборите трябваше да отговорят на три въпроса в областта на акида, фъкъх и ахляк. Вторият кръг изискваше от участниците четене наизуст на късите сури от Корана, съчетано с изразителност. Последният трети етап от състезанието беше практически. В него децата показваха на практика как се отслужва молитвата намаз. Най-интересната част за всички останали малчугани, които присъстваха на мероприятието, беше организираната викторина, която завърши с много раздадени награди.
С нелеката задача да отсее най-добрия отбор сред участващите беше натоварено журито  в състав:
Председател:хафъз Шефкет Хаджи – директор на курса за хафъзи в град Мадан
Членове: Селви Караосманов – заместник-районен мюфтия на Смолян и Байрам Ушев – преподавател в курса за хафъзи в град Мадан
 Всички отбори от различните коран-курсове се представиха на ниво,за което заслужават похвала.Още по-специална похвала заслужават отборите, които за пръв път взеха участие в такъв род състезание.
Както всяко друго състезание и това трябваше да завърши с избор на най-добрия след добрите отбори. Най-добре подготвен се оказа отборът на момичетата от коран-курса в град Рудозем с преподавател Мюмине Шерифова. На второ място се класира отборът на момичетата от коран-курса в село Късак, а на трето - този от долната джамия на град Доспат.
Първите три отбора получиха специални награди, осигурени от Районно мюфтийство – Смолян. Освен тях наградени бяха и останалите участници в състезанието, като всеки откоран-курсовете получи и различни спортни принадлежности. Специалната награда за първенците от страна на Главно мюфтийство на мюсюлманите в България е 5-дневна екскурзия до Република Турция.
Доволни, че са оползотворили по най-добрия начин лятната си ваканция, децата от коран-курсовете в смолянско, които превърнаха джамиите в храмове на познанието и науката, ще пазят дълго време спомена за този ден в сърцата си.
Първенците от град Рудозем ще представят областта на IX-то Национално състезание по Основни познания за Исляма, което ще се състои от 11 до 13 септември в град Пловдив. Те ще се състезават с всички останали отбори, класирали се на първите места в състезанията по региони, проведени в цялата страна.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.