Регионални състезания по Основни познания за исляма се проведоха във Варна, Крумовград и Велинград

 

Последните дни на месец август бяха изпълнени със състезателни вълнения за учениците от коран-курсовете в няколко български области. Районните мюфтийства на Варна, Крумовград и Велинград организираха регионалните си състезания по Основни познания за исляма, които да отличат най-добрите от курсистите и да им дадат възможността да представят своите райони на националното състезание, което ще се проведе през септември в Пловдив.
На 27.08.2015 година Районно мюфтийство-Варна проведе  регионалното състезание по Основни познания за исляма между учениците от летните коран-курсове в областта. Състезанието се състоя в централната джамия на град Суворово.
Програмата започна с четене на Коран-и Керим, след което районният мюфтия на морската столица Танер Вели приветства всички присъстващи деца и гости, пожела успех на участниците и благодари на техните преподаватели за положените усилия и отговорната им роля във възпитаването на подрастващите мюсюлмани.В състезанието в Суворово участие взеха общо осем групи от коран-курсисти. Всички те участваха като отбори.В рамките на надпреварата всяка група трябваше да отговаря на няколко въпроса.Въпросите обхващаха следните области – итикад , ибадет, сийер, ахляк и Коран-и Керим.Имаше и тестови въпроси.
След края на състезанието журито обяви резултатите.
На първо място се класираха учениците от град Варна, на второ бяха представителите от село Медовец, а третото място заеха учениците от село Дъбравино.
Няколко дни след организираното от варненското мюфтийство състезание същото се проведе и в крумовградския район, организирано от Районно мюфтийство - Крумовград.
Надпреварата по Основни познания за исляма между коран-курсистите там се състоя на 30.08.2015 година в централна джамия на Крумовград.Районният мюфтия на Крумовград Насуф Халил приветства всички присъстващи деца и останалите гости, като пожела успех на участниците. Той изрази благодарността си към преподавателите в коран-курсовете за положените усилия и подчерта отговорната роля на всички тях във възпитаването на мюсюлманите. В състезанието участваха децата от седем коран-курса от региона.
Нелека беше задачата на журито, но все пак то успя да определи трите най-добри групи.
На първо място се класира групата от село Бук, на второ място – възпитаниците от село Морянци, а трето място взеха учениците от село Лъжичник.
Всички участници в състезанието си тръгнаха с подаръци. Децата получиха подаръчни пакети, съдържащи брой на списание „Мюсюлмани“, Коран и забрадка или таке, съответно за момичетата и момчетата.
Специална награда беше предвидена за състезателя, които отговори на всички въпроси. На надпреварата в Крумовград безпогрешни познания показа Билял Мустафа, който си тръгна и с мобилен апарат.
В последния ден на август пък се проведе седмото регионалното състезание на Районно мюфтийство-Пазарджик по Основни познания за исляма. То се състоя в централната джамия на град Велинград.
Официален гост на събитието бе главният мюфтия на Република България д-р Мустафа Алиш Хаджи.
Джамията в родопския град се превърна в трибуна за изява на всички възпитаници на летните коран-курсове във велинградско, дошли да покажат получените знания.
За да спази традицията, водещият на  мероприятието Мустафа Юсуф предостави микрофона на имама на джамията във Велинград Азис Мехмед, които направи прочитна айети от Корана.
След прекрасното четене на Корана, районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих приветства участниците и техните ръководители и пожела успех на всички.
Преди да започне същинската надпревара, участниците бяха запознати с членовете на журито, което беше натоварено с нелеката задача да оцени знанията на всяка от участващите групи и да определи коя от тях заслужава да представи Районно мюфтийство-Пазарджик на предстоящото национално състезание в Пловдив на 13.09.
Председателят на журито Ферхад Сали успокои участниците, като каза, че на едно подобно мероприятие всички са победители. Той разясни регламента, с което беше поставен официален старт на надпреварата между отборите – общо 20.
С най-добри знания измежду всички групи се оказа отборът от село Долно Дъбева с ръководител Умер Мустафа Кергин.Това е групата, която най-заслужено ще представи пазарджишка област на Националното състезание по Основни познания за исляма.
Победителите бяха отличени с грамоти за участие и скромни подаръци, а всички останали участници като подарък получиха книгата „Аз съм един малък мюсюлманин”.
На финала на състезанието главният мюфтия на Република България д-р Мустафа  Хаджи благодари на всички участници и им пожела много здраве и успехи през предстоящата нова учебна година, както и да продължават да поддържат връзката си с дома на Аллах - джамията.
Районно мюфтийство – Пазарджик пожелава на курсистите от село Долно Дъбева достойно представяне и в Пловдив през следващия месец.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.