Да осмисляме нощите си с ибадети

Дните са къси, но нощите са дълги. Тъй като Аллах Теаля в сура Муземмил повелява:„Ставането /за намаз/ нощем е най-силно по въздействие и най-подходящо за размисъл.“ (73: 6), то тогава най-естествено стремежа семейно да се вникне и да се разбере посланието на Аллах, непосредствено след нощния намаз, е много по-добро и по-благотворно, отколкото да се проследи някой сериал по телевизията.
Щом като е така, нека тогава да прекараме тези дълги нощи отдавайки се на ибадет, зикр и четене на Коран-и Керим, за да можем да затвърдим вярата си като раби на Аллах. Щом като дори и на най-прилежния в изпълнението на ибадетите човек – нашия Пейгамбер – е възложено да осмисля Корана, това означава, че тази повеля е валидна и за нас.
Тогава нека да потърсим начина на отърсване от изморителния ден в четене и осмисляне на Корана, в споменаването на Аллах през нощите. Защото притесненията и тежестите в духа си ние можем да отхвърляме единствено като се приютим при нашия Създател. Ето
така, усилията, които всеки мюсюлманин ще положи за разбирането на Корана, което означава да се ослуша в себе си и да отпочине духът му заедно със споменаванията на Аллах, няма съмнение, че ще достави много и големи удоволствия на мюсюлманина. И няма съмнение, че Аллах ще възнагради онези, които нощем стават и извършват своите ибадети и облагородяват нощите си с молитви.
Както ни обръщат внимание в айетите, нощните ибадети не означават – само и единствено изпълнение на техеджжуд намаз. През нощите трябва да се чете и Коран. Защото четенето на Коран означава все по-доброто вникване в него. Разбирането и превръщането на Корана в ръководно начало на нашия живот е възможно единствено в уединението ни, когато умът и сърцето ни са концентрирани в ибадетите.
Вярващият, който вместо да спи през дългите зимни нощи осмисля своя живот с четене на Коран-и Керим не може да бъде сравнен с човек, който чете денем Корана. Чрез ибадетите, които извършваме през нощите, ние усещаме как душата ни се успокоява и постига благополучие. Аллах, Който и на Своя Пейгамбер препоръчва нощните намази, естествено ще ни извиси до едно прославено равнище чрез изпълнените от нас среднощни намази и ще допринесе за озарение на нашите души.
И за да бъдат по-ползотворни нощните ни ибадети, в тях е необходимо да привлечем и другите членове на семействата ни, както и да поощряваме близкото ни обкръжение за това. В това отношение Пейгамбера (с.а.с.) повелява следното: „Аллах винаги благославя онзи
мъж, който става през нощта да кланя намаз и събужда жена си за това, ако пък тя не пожелае да става, я наплиска с малко вода в лицето. И жена, която става през нощта, за да кланя намаз и събужда мъжа си за това, ако пък той не пожелае да става, го наплиска по лицето с малко вода.“ (Ебу Давуд)
Нощните ибадети, особено през този сезон ще спомогнат да намалеят грижите и тревогите ни и ще допринесат за душевното ни укрепва не. Кратки, но редовни нощни ибадети, които ще изпълняваме през нощи те ще гарантират по-динамичното ни преминаване към следващите сезони. Казано накратко, всеки вярващ би трябвало да осмисли чрез ибадети нощите си като поощрява членовете и на семейството си за това.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.