В Индия живеят 180 млн. мюсюлмани

Според съобщение на индийско официално лице в азиатската страна живеят повече от 180 млн. мюсюлмани. Броят на последователите на исляма в Индия е бил оповестен от заместник-съветника по националната безопасност доктор Арвинд Гупта в беседа с шейх Ахмед ал-Таийб, който заема висш пост в египетския университет„Ал-Азхар“.    
.„Ал-Азхар е международен институт, ползващ се с авторитет в целия свят, и ние сме заинтересувани от сътрудничество с него, и се интересуваме от начините, по които той противостои на екстремизма и тероризма.” – заявил Гупта.
Броят на мюсюлманите в Индия е установен при всеобщите избори през миналата година.
От общия брой на населението, възлизащ на 1,1 млрд. индийци, то около 180 млн. са мюсюлмани, което прави Индия третата страна в света по численост на мюсюлманите след Индонезия и Пакистан.
Независимо от техния брой, индийските мюсюлмани срещат проблеми с дискриминация в различните сфери на управлението и икономиката. Държавни служители са само 7% от всичките в страната, 5% от железничарите са мюсюлмани, около 4% са банковите служители, а в многочислената индийска армия мюсюлманите са само 29 хиляди.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.