Приветствие на главния мюфтия по случай Рамазан байрам

Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Уважаеми сънародници,

Днес празнуваме един от най-светлите празници в мюсюлманския календар – Рамазан Байрам. Разделихме се с месеца, който бе изпълнен с радост и благодат, но също така и с надежда и смирение. Мюсюлманите изпълниха дълга си в този месец и сега очакват Аллах  Теаля да приеме извършените от тях добри дела.  Очакванията в този ден са големи, защото са дар от Аллах, Който дарява щедро всеки, който се обърне към Него.

В този ден мюсюлманите празнуват – в този ден няма разпри, няма критики нито упреци- има само байрам, уважение и радост. В рамазан мюсюлманите се съревновават кой ще извърши повече ибадет, а днес се съревновават кой ще бъде по-щедър към другите.

В този ден всеки има нужда от помощ и всеки може да помага на останалите. Заможните могат да подпомагат материално социално слабите, младите посещават и уважават възрастните, разделените се събират и пр. Всичко това е вид помощ и взаимопомощ, която доставя радост в сърцата на хората.

Наградата от Аллах Теаля е не по-малка за оказаното уважение по време на байрам, защото Аллах обича да вижда как всички хора са щастливи в този ден, а когато някой стане причина за щастието на другите, той получава награда за това дело.

В дните на байрама  никой не бива да остане сам, никой не бива да се чувства пренебрегнат и забравен. Нека зарадваме максимално повече хора, нека стоплим сърцата и душите на самотните и нека да отворим обятията си за всеки независимо от религиозните и етнически различия.

Аллах да закриля всички ни, да опрости греховете ни и да напъти целия български народ.

 

Да ви е честит Рамазан байрам!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.