Районно мюфтийство - Кърджали организира обучителен семинар за жените, ангажирани с дейността на Мюсюлманското изповедание в областта.

Жени-ходжи, както и доброволки имаха възможността да слушат лекции и да участват в практически задачи, свързани с преподаването в Коран курсовете и правилата, които трябва да бъдат спазвани при погребение. 

Участниците в семинара бяха приветствани от районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди и аташето по социални въпроси в Генералното консулство на Република Турция в Пловдив Мехмет Кафеджиоглу. Двамата посветиха изказванията си на необходимостта от подобно обучение.

Гости от Мюфтийството в Едирне, сред които Сабиха Йълмаз, Бетюл Енгин и Хатидже Тудан, бяха сред лекторите по различните теми. На обучението присъстваха също така наместник районният мюфтия Сурай Мустафа и експертът от Мюфтийството в Едирне Фарук Ашчъ. 

Сабиха Йълмаз говори пред жените от Районно мюфтийство - Кърджали за различния подход към учениците в Коран курсовете спрямо тяхната възраст и потребности. В своята лекция тя постави акцент върху мотивирането и създаването на дисциплина.

В програмата на семинара имаше специален панел, посветен на подхода при обучението на деца на възраст между 4 и 6 години. Лектор в него беше преподавателката Хатидже Тудан, която сподели своя опит в тази област. 

Бетюл Енгин на свой ред говори за правилата, които трябва да следват жените -ходжи при подготовката за погребение на покойниците. 

За спомен от гостуването си в Кърджали лекторите получиха картини, на които е изобразена Новата джамия в града.

На всички участници в семинара бяха връчени и сертификати.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.