В историческата джамия "Чаршъ Джамия" в Хасково се състоя представяне на книгата изследователя от БАН д-р Йелис Еролова "(Не)Възможната интеграция на бежанците от Близкия Изток в България (2013-2019)". Заглавието изследва темата за интеграцията на бежанците от Близкия Изток и повдига въпроса – възможно ли е бежанците да намерят нов дом в България, и ако да, дали ще бъдат приети като "свои" или ще останат "чужди".

Книгата се фокусира върху реалностите, пред които са изправени бежанците при опита си да се интегрират в българското общество и търси отговори на въпросите, свързани с приобщаването и новите идентичности.

Събитието беше организирано от Районно мюфтийство - Хасково и събра редица официални гости, сред които председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и районните мюфтии на София, Стара Загора и Велико Търново - Бейхан Мехмед, Сейхан Мехмед и Нутфи Нутфиев. 

Районният мюфтия на Хасково Ерхан Реджеб откри срещата с реч, в която подчерта значението на интеграцията на бежанците в България, особено в контекста на съвременните предизвикателства, свързани с междукултурното разбирателство и приемането на нови общности.

Изследователят д-р Гюлгюн Гойгаджова направи кратко представяне на книгата, споделяйки своя опит при работата с бежанците и запознанството си с автора на представения академичен труд.

Д-р Еролова представи пред аудиторията своите изводи от дългогодишни изследвания и събиране на данни от периода между 2013 и 2019 година. 

Събитието беше съпътствано от оживени дискусии, които поставиха акцент върху темата за човешките права, културното разнообразие и социалната интеграция. Гостите и представители на местната общност изразиха надеждата, че подобни инициативи ще допринесат за по-доброто разбиране и приемане на бежанците, които търсят нов дом в България.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.