Мюсюлманското изповедание проведе втория етап от категоризацията на имамите в страната. През 2024 г. в него се включиха 100 имами, след като през изминалата година бяха оценени близо 300.

Предвидено е категоризацията да се провежда всяка година в началото на октомври, по време на Седмицата джамиите и да даде възможност за представяне на придобитите знания на всички имами, които все още не са се явили.

Основните критерии при категоризацията са свързани с образованието на имамите; дейностите, които организират в джамиите и представянето им по време на изпита, който полагат пред специална комисия.

Тя е назначена от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и е в следния състав: Ахмед Хасанов, зам. главен мюфтия и председател и членове: Бейхан Мехмед, зам. главен мюфтия; Ахмед Хайрулла, Бахри Иззет и Ресим Шаматарев, експерти в отдел "Иршад" на Мюсюлманското изповедание. 

За да улесни подготовката на имамите, Комисията и през тази година извърши категоризацията на място, в съответните Районни мюфтийства и по предварително обявен регламент.

Зам. главните мюфтии и експертите от отдел "Иршад" използваха възможността да посетят и Духовните училища в страната и да пожелаят на учениците успешна учебна година. 

Те откриха също така учебната година в Курсовете за имами в Шумен и Момчилград.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.