Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи взе участие в Деветата международна конференция за фетва, организирана от Главното мюфтийство на Египет и Генералния секретариат на органите за фетва по света, която се проведе в Кайро.

Конференцията „Фетвата и етиката в динамичния свят“ имаше за цел да насърчи диалога и сътрудничеството между властите и институциите за фетва, а представените доклади изследваха как фетвите могат да подкрепят етичната система, общочовешките ценности и да бъдат решение за преодоляване на моралните предизвикателства, в чиято основа са глобалните кризи и конфликти.

В своя доклад д-р Мустафа Хаджи подчерта значението на морала и възпитанието във всички сфери на обществения живот, както и необходимостта от морални и нравствени ценности у подрастващото поколение.

Той посочи продължаващите опити за разрушаване на моралната рамка, основана на религията и обществените цели.

Като домакин на форума във встъпителните си думи главният мюфтия на Египет д-р Шауки Аллам подчерта отговорността към обществото и необходимостта то да бъде защитено от морален упадък.

Конференцията, която се проведе под патронажа на президента на Египет Абдел Фатах Ел-Сиси събра в Кайро учени, министри и мюфтии от близо 100 държави. Гости на форума бяха и мюфтиите от държави на Балканите.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.