Завършилите през 2024 г. Висшия ислямски институт получиха своите дипломи на тържествена церемония.

Четене на Коран-и Керим, рецитиране на стихове и изпълнение на религиозна музика бяха част от програмата на празничното събитие.

То се превърна и в повод за равносметка на постигнатото във висшето учебно заведение през изминалата година, а именно - подобряването на качеството на обучението, отдаването на все по-голямо значение на чуждоезиковото обучение, както и придобиването на нова сграда, която ще бъде пригодена за учебна база на Висшия ислямски институт.

За да поздравят абсолвентите и да им пожелаят успех в техния професионален път, на церемонията присъстваха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам. главните мюфтии Ахмед Хасанов и Бейхан Мехмед, ректорът на Висшия ислямски институт д-р Кадир Мухаммед, зам.-ректорът на Висшия ислямски институт Абдуллах Търабзон, директори и зам.-директори на Духовните училища в Шумен, Русе и Момчилград, районни мюфтии, директорът на държавна агенция "Архиви" доц. Михаил Груев, главният съветник на президента на Република Турция д-р Исрафил Къшла, зам.-ръководителят на дипломатическата мисия на Република Турция в България Мустафа Кара, съветникът по социални и религиозни въпроси в Посолството на Република Турция Ердал Аталай. 

Ректорът на Висшия ислямски институт поздрави абсолвентите и гостите като домакин на събитието. Д-р Кадир Мухаммед подчерта, че знанието и разумът са ключ към мъдростта, а красивият морал, на който ни учи нашата религия, е повод за обичта на Всевишния Аллах.

"Ако трябва да споменем мисията на Висшия ислямски институт, тя не е само да предаде знание. Заедно със знанието мисията ни се изразява в това студентите да придобият обща представа относно Исляма и красивия морал, на който ни учи религията, а една от основните цели на ВИИ е завършилите да бъдат полезни на обществото", подчерта ректорът на висшето учебно заведение. 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи каза, че споделя радостта на студентите, с които е прекарал четири години във Висшия ислямски институт. "Бяхме преподаватели и студенти, а сега сме колеги и приятели. 

Тези студенти разбраха значението на ВИИ, който е малък в очите ни, но много голям в сърцата ни. Днес пред себе си виждам млади хора, които са тръгнали срещу течението. То повлича слабите, но силните остават непоклатими", каза д-р Мустафа Хаджи в своето приветствие.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед на свой ред поздрави абсолвентите заявявайки, че се гордее с факта, че той също е възпитаник на Висшия ислямски институт и ги призова и те да се гордеят с това. Ведат Ахмед поощри завършилите да представят Исляма пред обществото.

Церемонията приключи с връчване на дипломите. Абсолвентите получиха и специални подаръци в празничния ден. 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.