Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, заедно с районните мюфтии на София и Хасково Бейхан Мехмед и Ерхан Реджеб посетиха гр. Текирдаг в Турция, за да участват в научна конференция и откриване на университетска библиотека. 

По време на визитата си председателят на ВМС участва в научен форум на тема: "Религиозното положение на турците в България и Западна Тракия- Гърция", който беше организиран от Съюза на тракийските университети в Турция и под домакинството на ректоръта на университета "Намък Кемал" в гр. Текирдаг - проф. Мюмин Шахин.

В панела, модериран от преподавателя проф. Халит Ерен, взеха участие мюфтиите на Комотини и Ксанти Ибрахим Шериф и Мустафа Трампа.

В своята презентация председателят на ВМС направи ретроспекция на мюсюлманско-турското присъствие и религиозно-културното наследство в България.

Ведат Ахмед представи и живота и традициите на мюсюлманите в България, дейността на Мюсюлманските настоятелства, джамиите и населените места, където живеят мюсюлманите. Той отбеляза, че според проучване на Висшия мюсюлмански съвет със съдействието на районните мюфтии и имамите, е установено, че в България има 1 260 000 мюсюлмани, които живеят в близо 2500 населени места. Има около 1300 мюсюлмански настоятелства и 1750 джамии и месджиди, някои от които не функционират поради липсата на достатъчен брой мюсюлмани в съответните села. 

Председателят на ВМС говори за необходимостта от ремонт на джамиите в Кюстендил и Разград. Разказа и за тези, които неправдоподобно са отнети от мюсюлманите и превърнати в музеи като тези в Стара Загора и Карлово.

Ведат Ахмед отбеляза факта, че през последните няколко години българската държава подкрепя финансово Мюсюлманското изповедание, което е положително развитие и е посрещнато с удовлетворение от мюсюлманите. Той изрази надежда за продължаване на тези положителна тенденция и възстановяването на първичния вид на джамиите, които са отнети от мюсюлманите.

Интересът към темата на конференцията беше голям, особено от страна на изселници от Делиормана и Кърджали. Специален гост беше бившият председател на турския Меджлис - депутатът проф. Мустафа Шентоп.

Делегацията на Мюсюлманското изповедание пости и Центъра за балкански изследвания към Университета в Текирдаг.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.