Реставрираната "Чобаноглу джамия", която се намира в историческата част на Севлиево, отвори врати с тържествена церемония.

Тя е построена преди 250 годни, а след едногодишната реставрация, която беше осъществена с подкрепата на евродепутата Илхан Кючук и частни дарители, в нея ще функционира и младежки културен център. 

Празничната програма започна с рецитиране на стихове от Свещения Коран от ученици в местните Коран курсове и представяне на всички етапи, през които е преминала реставрацията, за да може джамията отново да отвори врати.

Сред официалните гости на събитието бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, районният мюфтия на Велико Търново Нутфи Нутфиев, евродепутатът Илхан Кючук, посланикът на Азербайджан в България Н. Пр. Хюсейн Хюсеинов, съветникът по социални и религиозни въпроси към Посолството на Република Турция в България Ердал Аталай, генералният консул на Република Турция в Пловдив Корхан Кюнгерю, районните мюфтии на Русе, Разград, Шумен, Добрич, Търговище, Хасково, Варна и София, директорът на духовно училище "Нювваб" - гр. Шумен, общински кметове и кметове на населени места.

"Въодушевен съм от факта, че почти пропадащата историческа джамия в гр. Севлиево, в която преди 25 години изпълних Теравих намаз, днес има съвсем нов вид. В резултат на извършените ремонтни и реставрационни дейности тази културна ценност ще продължава да вдъхва вяра и надежда на днешните и идните поколения", заяви в пред гостите председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед. 

Той приветства инициаторите и изпълнителите на ремонтните дейности, начело с евродепутата Илхан Кючюк и районния мюфтия на Велико Търново Нутфи Нутфиев, чиито усилия са причината джамията да възвърне своя вид. 

Ведат Ахмед изрази надежда, че "Чобаноглу джамия" ще продължи да бъде център на духовността и просветата за вярващите в града, така както и досега съществуването ѝ е допринесло за съхраняването на тяхната идентичност. 

Районният мюфтия на Велико Търново Нутфи Нутфиев на свой ред заяви, че следващата задача пред него и всички вярващи е джамията да не остава празна и да бъдат положени усилия за сплотяване на мюсюлманската общност.

По време на тържеството бяха връчени благодарствени плакети на евродепутата Илхан Кючук, зам.-кмета на Севлиево Ердоан Узунов и аташето по социални и религиозни дейности към Посолството на Република Турция в България Ердал Аталай за техния принос при рестартирането на джамията.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.