Главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик пристигна в германския град Солинген, където при умишлен палеж загина четиричленно семейство на български граждани, които са мюсюлмани и са от турски произход. Сред загубилите живота си в жестокия пожар бяха и две деца, а девет души пострадаха.

Главният секретар участва заедно с евродепутата Илхан Кючук и зам.-председателя на ДПС Халил Летифов в шествие с искане за справедливост и разкриване на истината за умишления палеж. 

Делегацията от България изказа съболезнования на близките на загиналите и изрази готовност за подкрепа и съдействие в този трагичен момент. 

В качеството си на член на ръководството на институцията, която представлява българските граждани, изповядащи Исляма в страната и в чужбина, Джелал Фаик увери близките на загиналите и мюсюлманската общност, че Мюсюлманското изповедание ще следи отблизо случая до разкриването на извършителите.

 

"Със случая се заеха и турски дипломати в Германия, включително посланика на Турция в Берлин. Те също посетиха семейството и настояха за обективно разследване от страна на германските власти. Очакваме същата загриженост и реакция и от нашите дипломати в Германия, за може обществото да узнае истината за случилото се", заяви главният секретар на Мюсюлманското изповедание.

Властите в Германия потвърдиха, че пожарът е избухнал след умишлен палеж. Този факт право случая още по-тревожен заради паралела с трагедията от 1993 г., в същия град, когато четирима германски неонацисти подпалиха къщата на семейство от турски произход, в резултат на което загинаха петима души.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.