Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик участват в международния научен симпозиум "Правни норми за Фетва", който се провежда в Мароко до 10 юли.

Научният форум събира ислямски учени и религиозни лидери от целия свят в Маракеш и е под патронажа на краля на Мароко. Основната му цел е да разгледа ролята на Фетвата за утвърждаването на норми, които в името и за доброто на вярващите да запазят устоите и посланията на религията.

Участниците в конференцията ще обсъдят също така мястото на Фетвата сред ислямските науки, ролята ѝ за правилното тълкуване на Корана, което предпазва хората от фанатизиране, както и ролята ѝ за обединяването на мюсюлманската общност.

"Днес живеем в епоха, в която социологическите данни ни показват, че се издава Фетва въз основа на неясни източници, което за съжаление хвърля сянка върху научната ѝ тежест и кара мюсюлманите да се съмняват в устоите на религията. Това е особено видимо в обществата в нашия регион, които са белязани от различни култури и традиции", посочват организаторите на Международния научен симпозиум в Мароко.

Затова според тях трябва да бъдат разгледани възможностите за утвърждаване на адекватни норми от авторитетни учени и мюсюлмански лидери.

В рамките на форума главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи се срещна с религиозни лидери и учени от целия свят.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.