Мюсюлманското изповедание откри първата джамия извън България, която е построена с подкрепата на дарители в лицето на семейство Макак и в сътрудничество с Главното мюфтийство. 

Тя се намира в Непал, в местността Балкава. Джамията може да събере около 350 души. Отвън също е постлан килим за намаз, изградени са 6 чешми за абдест и санитарни помещения. 

Официалното откриване се състоя в дните, когато чествахме Курбан Байрам, а на празничното събитие в Непал присъстваха зам. главният мюфтия и координатор на проекта по изграждането на джамията Бейхан Мехмед, както и районният мюфтия на Благоевград Осман Кутрев.

Церемонията се проведе на 30 юни, петък. Тя беше съчетана с Джума намаз, който беше откланян от Бейхан Мехмед в препълнената нова джамия.

Зам. главният мюфтия и районният мюфтия на Благоевград засадиха 3 дръвчета в двора на джамията. 

След откриването вярващите получиха екземпляри от Свещения Коран-и Керим, които бяха осигурени от Мюсюлманското изповедание. За присъстващите беше приготвен и празничен обяд.

По време на посещението в Непал представителите на Изповеданието лично проследиха и организацията по раздаването на курбан. Със съдействието на сдружение "Садакаташъ" Главното мюфтийство заколи 30 крави, които бяха раздадени на 800 нуждаещи се семейства.

Бейхан Мехмед и Осман Кутрев посетиха също така места, където са изградени кладенци с подкрепата на Мюсюлманското изповедание като част от социален проект, който обхваща Непал и страни в Африка.

Програмата на зам. главния мюфтия и районния мюфтия на Благоевград завърши с посещение на дом за сираци, чиято сграда е в процес на изграждане.

От името на Мюсюлманското изповедание, както и от името на дарители, Бейхан Мехмед и Осман Кутрев дариха 1500 лв. за построяването на дома за сираци.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.