Скъпи братя и сестри мюсюлмани, 

Уважаеми сънародници,

 

Благодатта на Аллах Теаля ни озари отново, тъй като сме на прага на Курбан Байрам, празник който е израз на ново начало и нова надежда.

На този празник мюсюлманите си дават сметка, че най-важното в живота им е отдадеността на Аллах и извършването на добрини. Те са убедени, че добрината е в основата на щастието и причина за успех. Добрината не познава различия на религиозен или етнически принцип. Добрината е израз на човещина не само към всички хора, но и към всички живи същества. Именно тази добрина и чувството за отговорност към обществото са на дневен ред в дните на Байрам, а жертвените животни в този ден са пример за саможертва в името на общото благо. 

От хората не се иска да жертват живота си, но е необходимо да помагат на всички хора в неравностойно положение и най-вече хора, които имат нужда от морална подкрепа. 

В този смисъл е айетът: „Не месото на жертвените животни и не тяхната кръв ще достигнат до Аллах, а вашата набожност ще стигне до Него“. Ето защо имаме необходимост в този ден да се опитаме да бъдем по-добри към всички хора, но най-вече към близките и особено към родителите ни. 

Нека Аллах да озари сърцата и душите на всички, да ни направи щастливи както на този свят, така и в отвъдния и да напъти целия български народ!

 

Да ви е честит Курбан Байрам! 

Kurban Bayraminiz Mübarek Olsun Vesselamu Aleyküm! 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.