Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, зам. главните мюфтии Бейхан Мехмед, Ахмед Хасанов и Мурат Пингов, както и главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик се срещнаха с министър-председателя акад. Николай Денков. 

Премиерът посети Главното мюфтийство в навечерието на големия ни празник Курбан Байрам.

Домакините разказаха на госта за благотворителните инициативи на Главното мюфтийство. Те благодариха на държавата за помощта при закупуването на сграда за Висшия ислямски институт и помолиха за финансова подкрепа за нейното ремонтиране, както и за акредитация на висшето училище.

Главният мюфтия увери акад. Денков в стремежа на Мюсюлманското изповедание да работи срещу радикализирането, както и за свободното упражняване на религията според традициите в България. 

„Уважавам хората, които са се посветили на духовността, знанието и книгите. Ще имате стабилен партньор в лицето на държавата“, заяви премиерът акад. Николай Денков на свой ред. 

„Идеите могат лесно да разделят хората, но също и да обединяват обществото. Важно е да сме заедно в усилията си за промяна към по-добро“, каза още акад. Денков. Той подчерта, че разчита на Мюсюлманското изповедание да помогне възпитанието на децата отново да стане приоритет в училище заедно с образованието.

Премиерът припомни, че е избран за народен представител в 48-то и 49-то Народно събрание от Шумен и има добри контакти с мюсюлманите както в това свое качество, така и като преподавател в Софийския университет. Според него регионите на Шумен, Търговище, Разград и Силистра имат огромен потенциал за икономическо развитие и държавата е готова да им помогне в това отношение.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.