Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед представи доклад за отношенията между мюсюлманите в България и бивша Югославия, включително и Република Северна Македония на международна научна конференция в Истанбул.

Форумът беше организиран по случай 60 години от смъртта на мюсюлманския учен, поет и дисидент Феттах Рауф (п. 1963).

Международната конференция "Феттах ефенди", организирана от северномакедонската "Фондация за Балкански изследвания", начело с д-р Севба Абдула, събра на едно място над 20 учени и изследователи от Република Северна Македония, Косово, България и Турция. Домакин на мероприятието беше Съюзът на писателите в Турция.

Участниците представиха своите научни изследвания, посветени на живота, идеите, борбата и поезията на Феттах Рауф, който е известен и като Абдулфеттах Рауф или накратко Феттах ефенди.

Ведат Ахмед от своя страна подготви изследване на отношенията между мюсюлманите в България и бивша Югославия, включително и Македония, акцентирайки на отношенията между двама съвременници - Феттах ефенди и възпитаника на ДУ "Нювваб" - гр. Шумен - поета, писател, проповедник и мислител Мехмед Фикри от Омуртаг.

В центъра на доклада на председателя на Висшия мюсюлмански съвет бяха две поеми на Феттах ефенди, написани по повод ранната кончина на съмишленика му Мехмед Фикри (1908-1941), който е починал след натиск и изтезания от българските власти.

Очаква се докладът под заглавие "Две елегии на Феттах ефенди, написани за идейния му съратник от България и асоциациите им" да бъде публикуван в сборник до края на годината.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.