Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам. главните мюфтии Ахмед Хасанов, Бейхан Мехмед и Мурат Пингов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, районните мюфтии, наместник районните мюфтии, ректорът на Висшия ислямски институт д-р Кадир Мухаммед и зам.-ректорът Абдуллах Търабзон посетиха председателя на Председателството по религиозните въпроси (ДИЯНЕТ) на Република Тюркийе проф. д-р Али Ербаш. 

По време на визитата в Анкара главният мюфтия изказа съболезнования на турския народ за огромните загуби на човешки животи по време на земетресенията и връчи част от дарението от 2 711 281, 79 лв., което беше събрано в България за подпомагане на пострадалите в Тюркийе и Сирия. 

Проф. д-р Али Ербаш благодари за усилията на институцията, както и на всички, които са допринесли за това благородно дело. Той отбеляза, че България е една от страните, с които ДИЯНЕТЪТ работи в най-тясно сътрудничество и даде висока оценка на дейностите на Мюсюлманскто изповедание. 

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи на свой ред заяви, че подобно на кръвоносната система, която достига до всяка част от човешкото тяло, за да поддържа живота, ДИЯНЕТЪТ успява да достигне до всички нашия братя и сестри мюсюлмани. 

Д-р Мустафа Хаджи говори за предизвикателствата, които променящият се свят поставя пред опазването на идентичността, религията и предаването на тези ценности на младите поколения.

Срещата завърши с връчване на символично дарение на проф. д-р Али Ербаш. Районният мюфтия на Плевен Мурад Бошнак му предостави златни бижута, дарени от семейство от Ловешко за пострадалите при земетресението. Те са помогнали с парични средства, но са искали да допринесат за възстановяването с всички възможности, с които разполагат.

Представителите на Мюсюлманското изповедание ще посетят и един от най-засегнатите региони - Кахраманмараш, където бяха изпратени контейнери и фургони, закупени със средства от дарителската кампания на институцията.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.