Районно мюфтийство - София организира прожекция на документалния филм "Неугасващият факел", който разказва за един от най-ярките защитници на правата на българските турци и възпитаник на ДУ "НЮВВАБ" - гр. Шумен - поетът Нури Тургут Адалъ.

Прожекцията в Клуба на архитектите беше уважена от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам. главните мюфтии Бейхан Мехмед и Ахмед Хасанов, режисьора на документалния филм Мехмед Тюркер, дипломати и общественици.

Присъстващи си спомиха за неугасващия плам на интелектуалеца, който е лежал 27 години в затвора и разказаха за своите срещи с него.

Домакинът на събитието и районен мюфтия на София - Бейхан Мехмед поздрави гостите. Той представи пред тях факти, свързани с живота, творчеството и делото на Нури Адалъ като го сравни с Нелсън Мандела.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи на свой ред припомни най-трудните моменти от живота на поета - времето в затвора в Стара Загора и неговата саможертва в името на опазването на вярата, езика и идентичността.

"Какво сме правили досега и какво ще правим оттук нататък? - Нури Адалъ ни дава отговор на тези въпроси", заяви главният мюфтия.

Ведат Ахмед разказа за зараждането на идеята за създаване на документалния филм за Нури Адалъ. Той подчерта, че неговата история символизира болката и изпитанията, през които всички ние сме преминали. Като председател на Инициативния комитет за честването на 100-годишнината на духовно училище "Нювваб" - гр. Шумен Ведат Ахмед припомни, че поетът не е спирал да се бори за правата и идентичността на всички нас.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.