Книги на възпитаници и учители от духовно училище "НЮВВАБ" бяха представени в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". 

Изложбата е част от поредицата събития, с които честваме 100-годишнината на Духовното училище в гр. Шумен. Експозицията включва книги и учебни помагала на български, турски и османотурски език на педагогическа, философска и историческа тематика. 

Във витрините са изложени творби на Исмаил Джамбазов, Борис Недков, Осман Кълъч, Юсуф Зиянддин Езхери и др.

Част от изложбата е и един от четирите преписа в света на "География на света на арабски език". Книгата съдържа карта на света и 70 цветни карти в различни секции. Автор е Мухаммад ал-Идриси, който е живял през XII век.

Експозицията беше открита от директора на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова и директора на духовно училище "НЮВВАБ" Шериф Хюсню.

Доц. д-р Красимира Александрова заяви, че за Националната библиотека е чест да бъде домакин на изложба, посветена на вековната история на "НЮВВАБ".

Директорът на Духовното училище Шериф Хюсню на свой ред благодари на Мюсюлманското изповедание, затова че юбилеят е съпътстван от редица събития в страната.

Шериф Хюсню изрази надежда, че подобно на своите предци и следващите поколения възпитаници на "НЮВВАБ" ще осветяват пътя на мюсюлманската общност и на обществото.

Мюсюлманското изповедание и ръководството на Духовното училище получиха поздравления от директора на дирекция "Вероизповедания" в Министерския съвет Георги Кръстев по случай 100-годишнината.

"Малко са училищата в България с вековна история, а ДУ "НЮВВАБ" и преди, и сега е било сред елитните училища в страната ни", подчерта Георги Кръстев. Той пожела на учителите и възпитаниците на Духовното училище да продължават да изписват славните страници и да добавят още години към вековната история. 

Сред участниците в събитието бяха още заместник главните мюфтии Ахмед Хасанов и Бейхан Мехмед, доц. Християн Атанасов от отдел "Ориенталистика" на Националната библиотека, преподавателят в ДУ "НЮВВАБ" д-р Осман Ибрахимов. 

Изложбата в Националната библиотека може да бъде разгледана до 28 ноември.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.