Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик бяха делегати на Форума за диалог "Изтокът и Западът за съжителство между хората", който се проведе в Бахрейн.

Представителите на Мюсюлманското изповедание получиха покана да участват в историческото събитие от председателя на Висшия съвет по ислямски въпроси на Бахрейн Абдуррахман Бин Мухаммед Ал Халифа. 

Инициативата под патронажа на краля на Бахрейн Негово Величество Хамад бин Иса Ал-Халифа, папа Франциск и председателя на Съвета на старейшините и бивш ректор на университета "Ал-Азхар" в Кайро проф. Ахмед Ел-Тайип събра религиозни водачи и участници от всички религии по света.

През тази година основната задача на форума беше затвърждаването на ценностите на мира и сигурността, както и диалога за насърчаване на мирното съвместно съжителство. В този контекст бяха и посланията на световните религиозни водачи.

Председателят на Съвета на старейшините и бивш ректор на университета "Ал-Азхар" проф. Ахмед Ел-Тайип призова думи като братство и добро съжителство да бъдат превърнати в дела. В изказването си той даде пример с Айет от Корана, който казва не само на вярващите, но и на всички хора по света да се опознаят взаимно.

В обръщението си от бахрейнската столица папа Франциск подчерта, че религиозните водачи трябва да бъдат пример за хуманизъм и да помагат на страдащите семейства на фона на войните.

Форумът разгледа ролята на духовните и религиозните водачи при посрещането на предизвикателствата, пред които съветът е изправен. 

По време на гостуването си в Манама делегатите бяха поканени на прием от краля на Бахрейн.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.