По случай обявяването на 2022 г. от ЮНЕСКО за Година на турския поет и автор на "Мевлид-и Шериф" Сюлейман Челеби Районно мюфтийство - София организира научна конференция под надслов „Мевлидът в България“. 

Връзката на произведението "Мевлид" със Свещения Коран, ролята и въздействието на хадисите при сформирането на стиховете от "Мевлид" и културата на четене на "Мевлид-и Шериф" в България бяха основните теми на форума в конферентна зала на Ларгото в София.  

Сред гостите на събитието бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам. главните мюфтии Ахмед Хасанов и Бейхан Мехмед, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, съветникът по социални въпроси към Посолството на Република Турция у нас Ердал Аталай, районни мюфтии на Хасково, Стара Загора, Плевен и Велико Търново - Ерхан Реджеб, Сейхан Мехмед, Мурад Бошнак, Нутфи Нутфиев, представители на научната общност. 

"Мевлид-и Шериф" е четен както в Свещени дни и нощи, така и в добрите и лошите моменти от живота на вярващите. "Мевлидът" е религиозно-традиционен обред не само в нашата страна, но и на Балканите, в Турция и Централна Азия. У нас се четат и практикуват 4 различни един от друг "Мевлиди".

С глобализацията и тесните връзки с други страни се появиха и различни тълкувания в мюсюлманските среди. Породиха се и въпроси - "Мевлидът" произлиза ли от религията, има ли полза от него, това бидат (нововъведение) ли е или не е? Затова силно се надявам тази научна конференция да даде насоки и представа за присъствието на "Мевлида" в живота на вярващите", заяви в своето обръщение към гостите районният мюфтия на София Бейхан Мехмед.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет припомни, че в архивите у нас е открит и пети "Мевлид". Ведат Ахмед подчерта, че четенето на произведението винаги се превръща в повод за събиране на вярващите и затова то има съществена роля за сплотяването на мюсюлманската общност. 

По време на конференцията участниците чуха докладите на докторанта и районен мюфтия на Пазарджик Салих Халил, преподавателя във Висшия ислямски институт д-р Селиме Хасанова и д-р Бехрин Шопова от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българската академия на науките. 

Пред гостите бяха рецитирани части от четирите различни вида „Мевлид", известни в България. 

Конференцията приключи с връчване на благодарствени плакети и значки. 

След закриването ѝ участниците разгледаха Археологическата експозиция на Сердика заедно с екскурзовод.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.