Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи участва в седмата поред конференция „Фетва и цели за устойчиво развитие“, която се проведе на 17 и 18 октомври в Кайро. 

Форумът беше организиран от египетската държавна организация „Дар Ал-Ифта“ (египетски ислямски консултативен, съдебен и правителствен орган, създаден като център за ислямски и ислямски правни изследвания в Египет. Институцията предлага на мюсюлманите религиозни насоки и съвети чрез издаване на фетви по ежедневни и съвременни въпроси). Конференцията се проведе под егидата на президента на Египет Абдел Фаттах Ал-Сиси и президента на Генералния секретариат на Международните институции по Фетва и главен мюфтия на Египет – д-р Шевки Аллам. 

91 главни мюфтии от целия свят, високопоставени делегации на ООН и Световната здравна организация обсъдиха ролята на фетвата и нейния принос за развиването на религията ни в динамичния и ежедневно променящ се свят.

С наближаването на предстоящата Среща на върха за климата в Египет през ноември 2022 г. конференцията, организирана от "Дар ал-Ифта", ще послужи като отправна точка за по-нататъшни проучвания в областта на устойчивото развитие и индикация на ролята на фетвата за постигане на нейните цели.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи разясни пред журналисти и участници в конференцията значението на религията и фетвата за мюсюлманите в днешно време. Той заяви, че в необратимия процес на дигитализация в световен мащаб, е неизбежно преплитането на модернизацията с традициите в религията ни.

Главният мюфтия подчерта, че чрез фетвата могат да бъдат постигнати социални, културни и екологични цели. 

"Ценностите и знанията, които черпим от Свещения Коран, са приложими както днес, така и в бъдеще, независимо дали хартията ще изчезне от този свят", каза д-р Мустафа Хаджи.

При закриването на конференцията главният мюфтия на Египет на свой ред очерта предизвикателствата пред религиозния дълг на мюсюлманите. 

Той увери, че целите на устойчивото развитие са в съответствие с Шериата и призова учени, изследователи, международни институции и организации по фетва да изследват още по-задълбочено традициите, за да могат да подкрепят пътя на развитието.

На събитието организаторите представиха и мобилно приложение, от което ще могат да се възползват мюсюлманите по света - "FatwaPro App". През него ще бъдат достъпни фетвите, издадени от Секретариата на Международните институции по Фетва.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.