Проф. д-р Мехмед Гьормез: Главно мюфтийство в България е извор на доверие за мюсюлманите

„Главно мюфтийство в България е извор на доверие за мюсюлманите в страната и не само. Вие заедно с районните мюфтии имате исторически принос за съхраняването на религиозната и културно-моралната идентичност на мюсюлманската общност в страната ви”, каза проф. д-р Мехмед  Гьормез, председател на Председателството на религиозните въпроси в Р. Турция.  
На 5 май той прие официална делегация предвождана от главния мюфтия на България д-р Мустафа Хаджи придружен от заместник-главните мюфтии, главния секретар и районните мюфтии на Мюсюлманско изповедание. Това е първата тридневната визита в Анкара по покана на председател на Председателството на религиозните въпроси на южната ни съседка в този състав.
„Животът на мюсюлманите в Турция и техните постижения са пример за нас в България, който ние често прилагаме в по-малък мащаб. Дългогодишното ни многоаспектно сътрудничество с поверената Ви институция неминуемо повишава качествено отношението към религията и на българската мюсюлманска общност”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи по време на срещата си със своя домакин.
По думите на председателя проф. д-р Гьормез, привилегия за България е фактът, че по време на този и предходните мандати на главния мюфтия са възстановени службите в множество джамии, които преди това са били затворени поради липса на имам или не достатъчно добро материално състояние.
След срещата на четири очи на двамата религиозни лидери, домакинът проведе среща и с делегацията, на която той се запозна с факти свързани с мюсюлманите в регионите, където изпълняват своите служебни задължения районните мюфтии.   
Ислямофобията не подмина България
„С неохота и дълбоко огорчение следим новините за подпалени джамии, дискриминирани мюсюлмани и прояви на расизъм и ксенофобия в България. За съжаление набиращата популярност ислямофобска вълна в Европа не подмина България”, посочи проф. Мехмед Гьормез пред българската делегация. По думите му единствен адекватен отговор на ислямската религии срещу подобно поведение се крие в неговата мъдрост. Единствено мъдростта на исляма може да възпрепятства подобна епидемия. „Трябва да подходим с лекарска прецизност, и така да осигурим съществуването на мира”, подчерта председателя.  
ВИИ в София център на Балканите във сферата на ислямските науки
Отчитайки важността и мисията на Висшия ислямски институт за България проф. д-р Мехмед Гьормез заяви следното: „Пожелаваме Ви Висшия ислямски институт да се превърне в център на Балканите във сферата на ислямските науки”. По думите му акредитацията на институтът и наличието на модерна база за провеждането на качествен учебно-образователен процес обезпечен от преподаватели професионалисти е национална необходимост за страна като България. Председателя изрази своята готовност за подкрепа при конкретни действия в тази насока и посочи, че в световен мащаб ислямските учени споделят живот на изгнаници, а от тяхната експертност и научен потенциал е необходимо да могат да се ползват всички.
Българските роми - слепите братя на мюсюлманската общност
„Знам, че в България има голяма ромска общност голяма част от която изповядва исляма. Аз ги наричам слепите братя на мюсюлманската общност-Уммет (умма). Отговорност за на всеки един от вас е да може да стигне до тези наши братя и да им подаде ръка за помощ”, отбеляза проф. Гьормез. Според него те заявяват гордо, че са мюсюлмани, но имат сериозна нужда от подкрепа, за да могат необезпокоявано и свободно да консумират тези свои убеждения. Освен тях в страната Ви живеят малки общности от Алияни и бекташии, които също трябва да бъдат подкрепяни при нужда.
След срещата с председателя на Председателството на религиозните въпроси в Турция българската делегация предвождана от главния мюфтия посети различни дирекции в институцията като Дирекцията по хадж и умре, Дирекция по издателска дейност, Върховния съвет по религиозните въпроси, радио “Диянет” и „Диянет” TV.

Снимки:


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.