18 деца от Рудозем участваха в Хатим. Тържеството по случай първия прочит на Свещения Коран-и Керим се проведе пред Централата джамия в града.

14 момчета и 4 момичета представиха наученото от Свещената книга. Празничното събитие беше от организирано от родителите на децата, техните преподаватели и Мюсюлманското настоятелство.

По време на религиозната програма, подготвена от имамите на Рудозем Вахди Делихусев и Ахмед Карафеизов, учениците с лекота рецитираха научените наизуст знамения от Свещения Коран с превод на български език и наставленията на Пратеника Мухаммед (с.а.с.). По този начин те припомниха на присъстващите добродетелите и ценностите на Исляма. 

Децата завършиха програмата си с дуа за берекет и благоденствие.

Хатимът събра хиляди мюсюлмани и християни от община Рудозем, много гости от област Смолян и от страната.

Официални гости на тържеството бяха заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, районните мюфтии на Русе и Плевен Юджел Хюсню и Мурад Бошнак, районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, наместник районният мюфтия на Девин Изет Джалев, кметът на община Рудозем д-р Румен Пехливанов, директорът на Духовното училище в Момчилград Ахмед Бозов, представители на общинската администрация, образователни институции, мюсюлмански настоятелства, имами, бизнесмени и общественици.

В своето приветствено слово районният мюфтия на Смолян поздрави преподавателите за усилията и търпението при преподаването на религията, на родителите за проявената отговорност при възпитаването на децата според ислямските ценности и на децата за усърдието по време на Коран курсовете. 

Той подчерта, че посещаването на Коран курсове допринася за изграждането на ценностна система при децата, засилването на уважението им към родителите и стремежа да бъдат в полза на обществото. 

Кметът на община Рудозем посъветва децата и техните родители да продължават с това добро дело, защото то ще ги води по правилния път. Д-р Румен Пехливанов подчерта, че подобни събития трябва да бъдат подкрепяни и в бъдеще.

Заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов приветства присъстващите от името на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и изрази удовлетворението си от участието в тържеството. 

Ахмед Хасанов акцентира върху необходимия баланс между материалното и духовното в живота и припомни ползите от познанията за Исляма в личностен, семеен и обществен план. 

Хатимът завърши с връчване на подаръци от името на главния мюфтия, районния мюфтия на Смолян и кмета на община Рудозем и празничен обяд за всички гости, подготвен от родителите на децата.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.