Духовните училища в Русе, Шумен и Момчилград отбелязаха тържествено началото на учебната година.

Първият звънец би за 60 нови ученици.

ДУХОВНО УЧИЛИЩЕ "НЮВВАБ" - ГР. ШУМЕН 

На този 15 септември началото на учебната година в духовно училище "НЮВВАБ" - гр. Шумен беше още по-празнично, защото през 2022 г. честваме 100-годишнината от основаването му. Юбилеят е съпътстван от богат културен календар.

21 нови деца ще учат в училището с вековна история. Учениците, преподавателите и техните родители бяха приветствани от директора на Духовното училище Шериф Хюсню.

Сред официалните гости в Шумен бяха заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов, генералният консул на Република Турция в Бургас Сенем Гюзел, районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов, районите мюфтии на Добрич и Варна Акиф Акифов и Исмаил Ахмедов, координаторът на Коран курсовете в страната Бахри Иззет. 

"Когато говорим за материалните придобивки, си даваме сметка, че днешните младежи имат всичко в изобилие. Нещо обаче им липсва и това е духовността. Затова сме изправени пред трудната и важна задача да ги възпитаме в морални ценности, да ги научим да бъдат съпричастни към проблемите на обществото и да запазят своята идентичност ", бяха думите, с които заместник главният мюфтия Ахмед Хасанов се обърна към преподавателите и децата в Духовното училище.

След откриването на учебната се състоя и програма с връчване на дипломите на имами, които са завършили успешно курса на обучение в Шумен. 

ДУХОВНО УЧИЛИЩЕ - ГР. РУСЕ 

Духовното училище в Русе посрещна новата учебна година с реставрирана сграда, която до 2 месеца ще бъде подготвена за провеждане на занятия.

12 ученици прекрачиха прага му за първи път.

Сред официалните гости на тържеството бяха председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, районният мюфтия на Русе Юджел Хюсню, районните мюфтии на Разград, Силистра и Велико Търново - Мехмед Аля, Мюддесир Мехмед, Нутфи Нутфиев.

Празничната програма започна с четене на айети от Корана и приветствие от директора на Духовното училище в Русе Тунджай Шериф. 

В словото си председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед говори за предизвикателствата пред образователната система.

"В тези трудни времена, на които сме свидетели, семейство и обществото търпят сериозни щети. Затова сме длъжни да полагаме усилия за изграждане на добри и благовъзпитани граждани. Трябва да го направим с вяра и надежда - базисни ценности за Исляма. Това е наш общ дълг като религиозни и образователни институции, родители и ученици. В този смисъл Духовното училище в Русе осигурява много добри възможности за мюсюлманите и турците в Дунавската равнина. Особено тази година с прекрасно реставрираната си историческа сграда училището започва нов подем в своето развитие", заяви Ведат Ахмед и призовава възпитаниците на училището да се възползват от новите възможности, за да вървят напред. 

ДУХОВНО УЧИЛИЩЕ - ГР. МОМЧИЛГРАД 

27 нови ученици ще учат през новата учебна година в Духовното училище в Момчилград. С тях броят на децата в класните стаи достигна 135.

Сред официалните гости, които посрещна директорът на училището Ахмед Бозов, бяха началникът на отдел "Образование" в Главното мюфтийство Амир Фелети, ректорът на Висшия ислямски институт д-р Кадир Мухаммед, преподаватели от Университета в Амася, районите мюфтии на Кърджали и Хасково - Басри Еминефенди и Ерхан Реджеб. 

Тържествата завършиха с дуа и пожелания за успехи през новата учебна година.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.