Курбан за здраве и берекет беше организиран в Сливо поле на 15 май 2022 г. от местна инициативна група. Събитието се проведе в присъствието на представители на различни етноси от областта.

Специални гости бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, районните мюфтии на Силистра и Смолян Мюдесир Мехмед и Неджми Дъбов, наместник-районният мюфтия на Златоград Хафъз Байрам Ушев, директорът на курса за хафъзи в Мадан хафуз Шефкет Хаджи, кметът на Сливо поле Валентин Атанасов.

Събитието започна с четене на айети от Корана от хафъз Шефкет Хаджи и хафъз Байрам Ушев. 

В словото си главният мюфтия приветства гостите и даде висока оценка на усилията на организаторите за съхраняване на мюсюлманските традиции, сред които е и правенето на курбан. 

Д-р Мустафа Хаджи призова присъстващите да обърнат специално внимание на подрастващото поколение и подчерта, че посещението на Коран курсове е важна стъпка при усвояването на ислямските ценности. Той припомни, че Духовните училища в Шумен, Русе и Момчилград, както и Висшият ислямски институт в София дават възможност за придобиване на задълбочени познания за Исляма. 

Районният мюфтия на Русе Юджел Хюсню приветства всички присъстващи и благодари на организаторите на курбана за тяхната инициативност. 

Районният мюфтия на Смолян на свой ред говори за символиката на курбана и изрази надежда, че той ще донесе благоденствие в Сливо поле.

Районният мюфтия на Силистра постави акцент върху ислямските ценности като братството и споделянето с ближния.

След курбана главният мюфтия проведе редица срещи в областта. 

Д-р Мустафа Хаджи посети община Сливо поле и обсъди с кмета теми, свързани с мюсюлманите в района.

След Обедния намаз имамите от района запознаха главния мюфтия с процеса на подготовката за летните Коран курсове. 

В Русе д-р Мустафа Хаджи проследи хода на реставрацията на сградата на Духовното училище Русе заедно с директора на учебното заведение Тунджай Шериф и преподавателя Алпер Ахмед.

Гостите изразиха благодарности към домакините за топлия прием и на свой ред ги поканиха да им гостуват.  

 

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.