Джамиите в цялата страна се препълниха в утрото на Рамзан Байрам. Стотици вярващи се събраха за Празничния намаз, който беше кланян и в дворовете на джамиите. 

Честването на Рамазан Байрам в историческата "Томбул джамия" в Шумен беше сред най-големите в страната. Там зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед изнесе лекция (вааз).

Бейхан Мехмед говори пред вярващите за символиката и мъдростта, която ни носи месец Рамазан и задълженията на мюсюлманите по време на Рамазан Байрам. Той призова да опазим добродетелите, на които ни е научил Свещеният месец - милосърдието, уважението към по-големите и учението. 

Байрамският намаз беше отслужен от районния мюфтия на Шумен Месут Хасанов, който говори и за единството между мюсюлманите. 

В София вярващите кланяха Байрам намаз и на тротоара пред Централната софийска джамия "Кадъ Сейфуллах ефенди". 

Районният мюфтия на София Бейхан Мехмед отслужи Празничния намаз, а ръководителят на Центъра за духовно развитие и консултации към Главното Мюфтийство Бирали Бирали изнесе лекция, посветена на празника. 

Лекция беше изнесена и от гост-имама от Турция Хасан Ермек. 

Дворът на новата джамия в Кърджали също се превърна в място за намаз в утрото на Рамзан Байрам. 

Сред официалните гости на Празничния намаз бяха районният мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, кметът на Кърджали д-р инж. Хасан Азис, както и гост-имамът Емруллах Кайнар, който отпътува за Турция след като служи у нас през месец Рамазан. В знак на благодарност гост-имамът получи подарък - картина с новата джамия в града. 

След Празничния намаз мюсюлманите се поздравиха за празника Рамазан Байрам и изпиха заедно традиционното байрамско кафе.

Мюсюлманското изповедание в Република България честити на всички Рамазан Байрам!

Пожелаваме този празник бъде изпълнен с много радост и светлината! 

Нека Всевишният Аллах ни дари със здраве, мир и благоденствие!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.