Ифтар за 700 души беше организиран в предпоследния ден на Рамазан на площада до Централната софийска джамия. 

Тържествената вечеря се състоя благодарение на подкрепата на областната управа на Едирне. 

Това е първият ифтар с подобен мащаб в София. Организирането му на символично място за столицата като Триъгълника на толерантността, където се намират храмовете на основните религии, беше една от причините тържествената вечеря да бъде споделена с представители на различни етноси и религии. В знак на уважение, толерантност и разбирателство много софиянци седнаха на трапезата на открито в центъра на града. 

Зам.-главните мюфтии Бейхан Мехмед и Мурат Пингов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, съветникът в Посолството на Турция в България Ахмет Гази, зам.-валията на Едирне Съдкъ Зехтин, мюфтията на Едирне Алеаттин Бозкурт, неговият заместник Адем Йозсой и имамът от джамията Селимие в Едирне Юсуф Серенли бяха сред официалните гости. 

Ръководството на Мюсюлманското изповедание поздрави гостите и благодари на всички присъстващи за посланието, което отправят, събирайки се около обща трапеза. От Главното Мюфтийство изразиха своята признателност към районния мюфтия на София Бейхан Мехмед за безупречната организация на събитието и изказаха специални благодарности на кмета на София Йорданка Фандъкова за съдействието при провеждането на ифтара на открито.

Районният мюфтия Бейхан Мехмед на свой ред благодари за високата оценка и припомни, че всяка вечер през месец Рамазан Районното мюфтийство е организирало ифтари за 350 души. 

Тържествената вечеря завърши с дуа, след което беше кланян последният Теравих намаз за този Рамазан в Централата софийска джамия "Кадъ Сейфуллах ефенди".


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.