Чествания по случай седмицата  на Мухаммед (с.а.с.) се проведоха на още редица места в страната

Тържествено беше отбелязвано рождението на Пратеника (с.а.с.) през последните дни на изминалата седмица в няколко нови населени места на страната. Навсякъде те се провеждаха в рамките на инициираната от Главно мюфтийство „Седмица, посветена на живота на Пратеника Мухаммед (с.а.с.)“ и носеха едно и също послание - „Да живеем заедно в нашето различие“.
24.04. (петък) беше празничен ден за мюсюлманите в шуменското село Вълнари и в град Крумовград.
Във Вълнари, община Никола Козлево, организатори бяха Районно мюфтийство - Шумен заедно със СОДУ – „Нювваб“ в града.
Сред официалните гости на тържеството бяха Сюлейман Демирай – имам на джамията „Селимие“ в град Одрин, Ибрахим Юртчу – имам на джамията в град Болу, директорът на СОДУ „Нювваб“  - Шериф Хюсню, заместник-директорът на СОДУ „Нювваб“ – Идрис Сагър, кметът на община Никола Козлево и Турхан Каракаш.
В Крумовград честването беше организирано в петъчния ден от 11:00 часа по инициатива на местното мюфтийство.
На тържеството присъстваха председателят на Висшия мюсюлмански съвет (ВМС) Ведат Ахмед, районният мюфтия на град Хавса Хайруллах от Република Турция, заместник-районният мюфтия на град Хавса Хафъз Хюсеин и имамът на Хасково Хафъз Аптулла.
Официалната програма започна с четене на откъси от Свещения Коран от госта Хафъз Абдуллах. Ведат Ахмед, председателят на ВМС, и  мюфтията на Хавса отправиха приветствия към гостите на тържеството.
С изключителна атрактивност в програмата беше участието на 9-годишната Фейза Енвер, която взе участие в тържеството, като изпя няколко иляхита на голямата сцена. През почивните дни на изминалата седмица се проведоха тържества по случай рождението на Мухаммед (с.а.с.) в смолянско и във Видин.
В смолянското село Смилян културната програма по случая се проведе в събота, организирана от Районно мюфтийство – Смолян.
 В салона на читалище „Проф.д-р Асен Златаров”-1927 се събраха жители на село  Смилян и околните населени места. Официални гости на събитието бяха началникът на отдел „Иршад” към Главно мюфтийство Халил Ходжов, районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, кметът на селото и директорът на местното училище. Сред присъстващите бяха и имами и представители на мюсюлмански настоятелства от региона.
 В своите приветствия и наставления гостите акцентираха върху моменти от живота на Пратеника Мухаммед (с.а.с), свързани с доброто отношение на ислямската религия към хората, независимо от тяхната религиозна и етническа принадлежност. Районният мюфтия отбеляза, че село Смилян е модел за подражание, както в Родопите, така и в България,за доброто съжителство между мюсюлмани и християни. А началникът на отдел „Иршад” изнесе лекция по представената темата.
Програмата беше обогатена с участието на детска група „Нур”, децата от която   изпълниха прочувствени иляхии трогнаха гостите в залата.
Неделя (26.04.) беше празничен ден и за мюсюлманите от Видин и региона, където също се проведе честване на рождението на Пророка (с.а.с.).
На него присъстваха Мурад Бошнак, представител на Главно мюфтийство-София ,  доц. Дурсунали Тюркмен – заместник-ректор на Висшия ислямски институт -София, д-р Хюсеин Емин Серт  от Културния университет в Истанбул,  както и представителят на Българската православна църква Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп.
Сред гостите бяха и много мюсюлмани не само от Видин, но и от околните населени места - Монтана, Бяла Слатина, Лом, Търнава,Попица и други.
Приветствия отправиха всички официални гости на тържеството, включително представителят на Българската православна църква Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.
След отслужването на обедната молитва гостите бяха разведени на туристическа обиколка, включваща по-значимите видински забележителности- замъка „Баба Вида“, “Конака“, капите на града, такето на „Селяхтин Баба“ и гроба на Осман  Пазвантоглу, на братята Халил Ибрахим Бейоглу, които са дарители на читалище “Шавкат“.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.