Висшият мюсюлмански съвет се събра на ифтар в Главното Мюфтийство. По традиция на тържествената вечеря присъстваха членове на Съвета на духовните водачи, районните мюфтии, посланика на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок и нейният заместник Ерман Топчу.

Традиционният ифтар се провежда от 2016 г. насам в първите дни на Свещения месец като израз на единството на мюсюлманската общност в България. Ифтарът, който събира на едно място членовете на централните ръководни и съвещателни органи на Мюсюлманското изповедание, е проявление на една от спецификите на свещения Рамазан - споделянето на благата, дарени от Аллах.

"Рамазан е възможност за себевъзпитание и себеусъвършенстване чрез контролиране на страстите с говеене, озаряване от светлината на Корана и споделяне на болките на обществото. Това е месецът, когато даряваме част от това, с което разполагаме", заяви председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед в приветственото си слово. 

Той подчерта, че чрез Коран-курсовете младото поколение изучава и осмисля традициите в Исляма, а това води след себе си до възпитаването на отговорни към обществото мюсюлмани. 

Поради тази причина Ведат Ахмед призова присъстващите към по-голямо усърдие по време на Кампанията за подпомагане на ислямското образование, което тече през целия месец Рамазан. Чрез набраните средства Мюсюлманското изповедание подпомага организиране на Коран-курсове и отпечатването на ученици по Религия-Ислям.

При разговяването на ифтара молитвата беше отправена от бившия главен мюфтия Фикри Сали, а традиционната дуа след ядене - от бившият главен мюфтия Селим Мехмед.

Преди тържествената вечеря Висшият мюсюлмански съвет проведе и заседание с участието на районните мюфтии. 

Основната точка беше обсъждането и приемането на бюджета на Мюсюлманското изповедание за 2022 г. За първи път от много години той беше приет толкова късно. Причината е по-късното приемане на републиканския бюджет, откъдето Мюсюлманското изповедание получава годишна субсидия. Тя се формира съгласно броя на гражданите, които са се самоопределили като мюсюлмани при официалното преброяване на населението.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.