Уважаеми господин президент Радев, 

Ваши Високопреосвещенства, 

Ваши Превъзходителства, 

Дами и господа, 

Скъпи братя и сестри съотечественици, 

 

Днес е първият ден на свещения месец Рамазан и в този първи ден ние сме на гости на уважаемият държавен глава Румен Радев за любезната тържествена вечеря - ифтар. 

 

Уважаеми господин президент,

Още веднъж Вие показахте, че сте президент на всички български граждани, без да ги разделяте на етническа или верска основа. Позволете ми най-напред да изкажа личната си благодарност и благодарността на мюсюлманската общност в Родината ни! 

Огромно благодаря и на Вас уважаеми и скъпи гости, че ни удостоихте с вашето присъствие на днешната ни обща трапеза, символ на сплотеността и единството на нацията. 

Рамазанът е благословено време. Има своите знаци. В нашата традиция Рамазан винаги е бил посрещан с копнеж и надежда, че в този месец ще постигнем близостта към Аллах.

Това е месецът на берекета, което е осезаемо във всички аспекти на всекидневието ни. Не може да се подмине обаче берекетът на ифтара, когато мюсюлманите се събират около трапезата и всеки се стреми да извърши някаква добрина и да спечели благодатта на Аллах. За нас мюсюлманите в България споделянето на ифтара със всички хора е традиция, която трябва да бъде укрепена и да продължи. Това е естествен израз на уважението ни към всички хора, които Аллах Теаля е сътворил в превъзходен облик като синовете на Адем. 

В Рамазан не бива да забравяме социално слабите и нуждаещите се, тъй като тяхната съдба е изпитание както за самите тях, така и за заможните, които са задължени да им помагат.

Свещеният месец е израз на социална взаимопомощ между хората, която ги сплотява и насърчава в извършването на добрини. 

Времената, в които живеем са трудни. А тези трудности могат да бъдат преодолени по-лесно, ако бъдат споделени с братя, сестри и ближни. 

В Свещения Коран има текст, който очертава човешкия живот. В него се казва, че след всяка трудност идва облекчение.

Мисля, че днес сме свидетели на такива времена. Намираме се в ситуация на трудности като на пандемията и войните. Моля се на Всевишния Аллах час по-скоро да преодолеем тези трудности и за нас да дойде облекчението! 

Днес нашата борба е за мир и разбирателство. А молбите ни към Всевишния са за хората, които са притиснати от войни, насилия и глад. 

Убеден съм, че омразата няма да вземе превес, защото тя е израз на слабост, а вярващите са силни хора.

Религията е съкровена и неизменна част от нашето съществуване и не бива да се похабява за постигане на преходни цели. Ислямът е цивилизационен модел, който чрез своята високо морална ценностна система е допринесъл за развитието на човечеството.

Още веднъж Ви благодаря, уважаеми господин президент, че събрахте толкова хора на едно място и за това прекрасно събитие! Благодаря и на вас, скъпи гости, че ни удостоихте с присъствието си и ни направихте щастливи в първия ден на свещения месец Рамазан!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.