Министърът на търговията на Република Турция Мехмет Муш посети централната софийска джамия "Кадъ Сейфуллах ефенди" и се срещна с представители на Мюсюлманското изповедание. Визитата беше част от програмата по време на официалното му посещение в България.

Министър Муш разгледа Централната софийска джамия заедно с посланика на Република Турция у нас Н. Пр. Айлин Секизкьок.

По време на обиколката зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик и районният мюфтия на София Бейхан Мехмед запознаха делегацията с историята на джамията и мюсюлманите в България. Те подчертаха, че джамията в центъра на столицата е реставрирана през 2018 г. и Мюсюлманското изповедание продължава своите усилия за поддържането и възвръщането на блясъка ѝ.

Министърът на търговията на свой ред заяви, че е впечатлен от усилията на институцията на мюсюлманите в България за поддържането на сградите-паметници на културата, свързани с турската и мюсюлманската общност. Той подчерта, че именно хората, част от нея, са мост между България и Турция.

Представителите на Мюсюлманското изповедание на свой ред подчертаха, че поддържат добри контакти с Посолството на Република Турция у нас и двете институции си сътрудничат по редица проекти. Последният от тях е раздаването на топъл обяд пред джамията в София. Предстоят редица съвместни ифтари по време на месец Рамазан, както и раздаване на хуманитарни пакети с основни хранителни продукти.

Двете страни си пожелаха настъпващият месец Рамазан да бъде изпълнен с мир, благодат и много ибадети, от които Всевишният да бъде доволен!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.