Нов офис на Мюфтийското наместничество в Златоград беше открит на 18 март 2022 г. Събитието беше съпътствано от представяне на брошурата „Мюфтийско наместничество - Златоград – минало и настояще“, издадена с подкрепата на Районно мюфтийство - Смолян.

Мюфтийското наместничество е разкрито в далечната 1913 г. и изпълнява своите функции до средата на шейсетте години на миналия век, когато е закрито. С решение на ръководството на Мюсюлманското изповедание от април 2013 г. Мюфтийското наместничество е разкрито отново. Дейността му обхваща общините Златоград и Неделино.
 
 
Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов, наместник-районният мюфтия на Златоград Байрам Ушев, кметовете на Златоград и Неделино Мирослав Янчев и Боян Кехайов и ръководителят на Центъра за духовно наставление и консултации към Мюсюлманското изповедание Бирали Бирали прерязаха лентата на новия офис.
 
Сред официалните гости бяха районният мюфтия на Хасково Ерхан Реджеб, районният мюфтия на Стара Загора Сейхан Мехмед, наместник-районният мюфтия на Кърджали Сурай Мустафа, директорът на Духовното училище в Момчилград Ахмед Бозов, директорът на Курса за хафъзи в Мадан Шефкет Хаджи, имами и представители на мюсюлмански настоятелства от региона, интелектуалци и общественици.
 
По време на церемонията главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи посвети своето слово на разбирателството и диалога. 
 
 
"Призвание на Мюсюлманското изповедание е да намери златната среда за добруването между хората във време, когато се водят войни и религията се използва за користни цели. В Родопите тези чувства са на висота - чувството за човечност и отговорност е над всички останали чувства тук, а това е наследено от вековете", заяви главният мюфтия.
 
Думите на д-р Мустафа Хаджи бяха подкрепени и от кмета на община Златоград Мирослав Янчев.
 
"Поводи като този обединяват обществото. Още повече, когато религиозните институции и местната власт са заедно", каза Мирослав Янчев пред официалните гости.
 
 
Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов изрази надежда, че от новия офис религиозните дела в Златоград и Неделино ще бъдат управлявани по-добре. Той подчерта, че офисът е на по-комуникативно място, което ще допринесе за по-ефективното решаване на въпросите на мюсюлманската общност.
 
Наместник-районният мюфтия на Златоград Байрам Ушев на свой ред припомни, че двете общини имат дълбоки традиции в съвместното съжителство и увери, че ще положи усилия за съхранението им и занапред. Байрам Ушев подчерта, че най-важното за него е да бъде полезен на хората и да помага при решаването на техните проблеми.
 
 
Церемонията приключи с поднасяне на подаръци от кметовете на Златоград и Неделино за новия офис и главния мюфтия. Те получиха произведения на изкуството, свързани с историята и културата на Златоград и Родопите. 
 
След откриването на новия офис д-р Мустафа Хаджи взе участие в Петъчния намаз и отправи наставления към мюсюлманската общност.

© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.