Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед посетиха Тракийския университет в Едирне по покана на новоназначения декан на Теологическия факултет на проф. Али Йозтюрк. 

Ведат Ахмед и Бейхан Мехмед поздравиха проф. Йозтюрк за новата му длъжност. Председателят на Висшият мюсюлмански съвет и зам.-главният мюфтия подчертаха, че деканът, който е специалист в областта на Турско-ислямска литература, е дългогодишен приятел на Мюсюлманското изповедание. Сътрудничеството им е започнало през 2016 г., когато проф. Йозтюрк е поканен за гост-лектор във Висшия ислямски институт в София. 

По време на срещата с Декана на Теологическия факултет, на която присъстваха още зам.-деканът доц. Абдуллах Таха Имамоглу и доц. Мухаммед Алатайташ, представителите на Мюсюлманското изповедание  обсъдиха възможностите за съвместни проекти в областта на науката и културата с акцент върху мюсюлманските традиции по нашите земи. 

Ведат Ахмед и Бейхан Мехмед отбелязваха необходимостта от сътрудничество при отбелязване на 600-годишнината на Сюлейман Челеби, авторът на религиозно-литературното произведение "Мевлид", което заема съществено място в традициите и културата на мюсюлманите в България. 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет и зам.-главният мюфтия отправиха покана към академичния състав на Факултета да даде своя принос в научните проекти на Висшия мюсюлмански съвет по случай 100-годишнината от основаването  на ДУ "НЮВВАБ" - гр. Шумен.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.