Десетки вярващи препълниха централната джамия "Баня башъ" в София, за да присъстват на празничната програма, с която беше посрещната нощта Мирадж. Свещената нощ се отбелязва на 27-ата вечер на месец Реджеб.

Районно мюфтийство - София беше домакин на официалната програма през 2022 г., а сред официалните гости бяха главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, зам.-главните мюфтии , Ахмед Хасанов, Бейхан Мехмед и Мурад Пингов, главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик, зам.-посланикът на Р. Турция у нас Ерман Топчу, първият секретар към Дипломатическата мисия Ахмед Гази, кметът на община Османгази - Бурса Мустафа Дюндар, общинският мюфтия на Османгази Мехмет Узун, ходжи и четци от Бурса.

Програмата започна с приветствието на районния мюфтия на София Бейхан Мехмед, който поздрави вярващите с Мирадж кандили. 

Поздравление към вярващите отправи и кметът на община Османгази. Мустафа Дюндар благодари на Главното Мюфтийство за доброто сътрудничество и общите усилия, с които двете институции реализират редица социални проекти. 

Последва лекция на председателя на Висшия мюсюлмански съвет. Ведат Ахмед разказа за значението и символиката на нощта Мирадж и пожела на мюсюлманите щастие на двата свята. 

Главният мюфтия на свой ред сподели важни моменти от живота на Пратеника Мухаммед (с.а.с) и направи дуа. От името на Мюсюлманското изповедание д-р Мустафа Хаджи поздрави всички вярващи с настъпването на Свещената нощ.

Ходжи, хафъзи и четци се включиха в празничното събитие с четене на Коран, изпълнение на илахита и Мевлид. Програмата приключи с молитвата Ятсъ намаз.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.