Мюсюлманското изповедание и Шуменският университет "Епископ Константин Преславски" ще си сътрудничат при организирането на научна конференция. Форумът ще бъде част от честването на 100-годишнината на духовно училище "НЮВВАБ" - гр. Шумен.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед, районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов, директорът на ДУ "НЮВВАБ" Шериф Хюсню и членове на Инициативния комитет за честването на 100-годишнината на Духовното училище се срещнаха с ректора на Шуменския университет проф. Георги Колев, за да обсъдят бъдещото сътрудничеството при организиране на научни прояви. 

Ведат Ахмед представи пред проф. Георги Колев програмата с поредица от събития за честването на една от най-старите институции на мюсюлманите в България. 

Ректорът изрази готовност висшето учебно заведение да окаже подкрепа в научната област. Проф. Георги Колев подчерта, че ДУ "НЮВВАБ" има специално място в историята на града, а Шуменският университет и училището си сътрудничат от години. 

Значителна част от възпитаниците на ДУ "НЮВВАБ" са избрали да продължат своето образование в Университета. Сред тях има много успешно завършили възпитаници с бакалавърска, магистърска и дори докторска степен. 

Ректорът припомни, че Шуменският университет е единственото висше учебно заведение в страната, където е основана катедра по Турска филология. През тази година тя също има празник - Университетът чества 30 години от създаването ѝ. 

Обучението се развива много добре, а студентите провеждат задължителния си педагогически стаж в ДУ "НЮВВАБ".


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.