Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

Отново сме удостоени да се срещнем с Трите свещени месеца. Първият от тях е Реджеб, който е един от месеците наречени Хурум. В този месец извършените добрини имат по-голяма стойност пред Аллах Теаля, но заедно с това и извършването на грехове е по-презряно от Всевишния. Това ни дава възможност да се замислим за нашите дела и вършейки добрини, да се доближим до милостта на Аллах Теаля. 

Месец Реджеб и Шабан са месеците, в които мюсюлманите се подготвят да посрещнат Рамазан. Това означава, че колкото е по-добра подготовката, толкова по-подобаващо ще посрещнем скъпия гост. 

Всеизвестно е, че всяка епоха има своите характеристики. Характерното за нашето съвремие е духовното падение на обществото. Ето защо, когато става въпрос за извършване на добрини, те трябва да бъдат свързани с помощта ни не само към социално слабите, но и към духовно слабите. 

Извършването на добрини ще зарадва първо извършителите, а след това и онези, които са се възползвали от тях. В този ред на мисли, по-добре е да помагаме, отколкото да се нуждаем от помощ. 

Нека бъдем активни в извършването на добри дела винаги, но най-вече в тези месеци, когато Аллах Теаля приема добрините и молитвата на всеки, който се обърне към Него! Нека Аллах ни напъти и да ни дари със щастие на този свят и в отвъдния! 

 

Д-р Мустафа Хаджи,

главен мюфтия


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.