Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и главният секретар на Мюсюлманското изповедание Джелал Фаик присъстваха в Народното събрание при полагането на клетва за втори президентски мандат от президента на Република България Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова.

Ръководството на Главното Мюфтийство спази традицията да уважи церемонията, на която присъстват представители на основните вероизповедания в страната.

Полагането на клетва от държавния глава пред Народното събрание е акт на спазването на Конституцията и върховенството на закона, които са в основата на демократичните общества. 

Като обединител на нацията, президентът има ключова роля за запазването на толерантността и разбирателството. В този смисъл една от най-важните задачи на държавния глава е да бъде посредник в диалога между представителите на различните религиозни общности и етноси в страната. 

В обръщението си пред Народното събрание Румен Радев отдели специално място на вероизповеданията в България. Президентът заяви, че ще продължи диалога с тях и че могат да разчитат на подкрепата на държавния глава. 

Активната роля на президента при приемането на Закона за вероизповеданията, който даде възможност и за развитието на дейността на Мюсюлманското изповедание, както и организирането на ифтар за представителите на мюсюлманската общност в България са сред добрите примери в тази посока. 

Главното Мюфтийство пожелава на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова успешен мандат! Вярваме, че и през следващите 5 години конструктивният диалог между двете институции ще продължи.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.