Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и районните мюфтии на София и Русе - Бейхан Мехмед и Юджел Хюсню участваха в програма, посветена на годишнината от смъртта на поета и философ Мевляна Джеляледдин Руми. 

Събитията бяха част от Балканска среща в Чанаккале, организирана от Дружеството за разпространение на идеите на Мевляна Джеляледдин Руми. Организацията се грижи за опазването на най-голямото Мевлевихане в света, което се намира се гр. Гелиболу (Галиполи).

Сред гостите на Балканската среща бяха политически личности, както и представители на религиозни, културни и образователни институции в Гърция, Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина.

На церемонията в Чанаккале бяха изпълнени традиционни суфитски песнопения и ритуалът Сема, известен като танца на дервишите.

При официалното откриване на програмата председателят на Висшия мюсюлмански съвет поздрави присъстващите. Ведат Ахмед изрази топлите чувства на мюсюлманите в България и заяви, че отдаваме голямо значение на посланията на големия мюсюлмански философ и поет. 

В рамките на посещението на 27 и 28 декември 2021 г. представителите на Главното Мюфтийство взеха участие в различни мероприятия. 

Те посетиха исторически места, свързани с битките край Чанаккале по време на Първата световна война. Сред загиналите при сраженията има мюсюлмани и турци от България.

Делегацията се срещна с народната представителка Жулиде Искендероглу и областния управител на Чанаккале Илхами Акташ. Представителите на Мюсюлманското изповедание поздравиха областния управител за подкрепата, която оказва на събитието и предложиха своето сътрудничество за организиране на подобна суфитска програма и в София.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.