Националното състезание по основни познания за Исляма избра най-добре подготвените ученици в летните Коран-курсове през 2021г. 

50 деца от близо 9000 участници в летните Коран-курсове достигнаха до финалния етап, който се проведе в Духовното училище в Момчилград. Те бяха избрани след провеждане на регионални състезания в 20-те районни мюфтийства в страната. 

Домакини на състезанието бяха Районно мюфтийство - Кърджали и неговият ръководител Басри Еминефенди.

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи, зам.-главният мюфтия Ахмед Хасанов, районни мюфтии от страната и главният координатор на летните Коран-курсове Бахри Иззет бяха сред официалните гости на събитието. 

В приветствието си д-р Мустафа Хаджи поздрави всички участници, достигнали до финалния етап на състезанието. "Гордея се с вас и вашите усилия да бъдете сред най-добрите ученици, посветени на заветите на Аллах Теаля", заяви главният мюфтия пред децата и техните родители. Той подчерта, че Коран-курсовете са от изключително значение за съхраняването на ценностите и идентичността на мюсюлманската общност и призова всички да следват неотлъчно написаното в Свещената книга.

Тази година надпреварата на национално ниво беше проведена по нов регламент, одобрен от отдел "Иршад" на Главното Мюфтийство в Република България. Първият кръг включваше тест в четири нива по възрастови групи, а втория - устен изпит с въпроси за отделни Сури и молитви от Свещения Коран-и Керим. След края на двата кръга председателят на журито д-р Ахмед Лютов обяви имената на победителите в четирите нива: 

I ниво

1. Шенер Чакъров, Районно мюфтийство - Търговище

2. Фатме Авдикова, Районно мюфтийство - Благоевград

3. Мерве Авдикова, Районно мюфтийство - Благоевград

II ниво

1. Сара Далова, Районно мюфтийство - София

2. Ахмед Тургай, Районно мюфтийство - Разград

III ниво

1. Фатиме Еджевид, Районно мюфтийство - Пазарджик

IV ниво

1. Есма Метевска, Районно мюфтийство - Смолян

 

Според новия регламент на Националното състезание по основни познания за Исляма тази година се проведе и състезание по художествено четене на Коран-и Керим. Най-добре се представиха:

- Зайде Късин, Районно мюфтийство - Благоевград;

- Хасан Кая, Районно мюфтийство - Кърджали;

- Сумеийе Ахматева, Районно мюфтийство - София.

 

Първенците в Националното състезание получиха плакети и парични награди. Организаторите зарадваха всички останали участници с раници и ученически пособия.

По време на двата дни на надпреварата децата имаха и богата културна програма. Те посетиха археологическия комплекс "Перперикон", новата джамия в Кърджали, както и Джамията на седемте моми, която е обявена за паметник на културата.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.