Богата културна програма съпътства регионалното състезание по Основни познания за Исляма, организирано от Районно мюфтийство - Шумен.

39 ученици от летните Коран курсове взеха участие в надпреварата. Освен да отговарят на въпроси, свързани с повелите на Аллах, те представиха и програма с иляхита и религиозни стихотворения.

Началото на събитието беше поставено с четене на Коран-и Керим и приветствие от районния мюфтия на Шумен Месут Мехмедов. 

Учениците се състезаваха в два етапа. В първия отговаряха на два въпроса, свързани с итикад, ибадет, сиер и ахляк. Във втория етап трябваше да прочетат Коран-и Керим.

Ролята на водещ беше поверена на преподавателя в ДУ "Нювваб" д-р Осман Ибрахимов. 

Участниците бяха оценени от жури в състав: Джелил Джелил, преподавател в ДУ „Нювваб“ гр. Шумен; Нихат Шабан, имам-хатиб на с. Загориче, общ. Каолиново; Танер Ахмед, имам на гр. Шумен.

След двата кръга на състезанието бяха обявени имената на участниците, които се представиха най-добре: 

I място -  Мустафа Ердживан Хюсеин, ученик от с. Чернооково, общ. Върбица с преподавател Ведат Феим Осман;

II място - Семих Февзи Ремзи, ученик от с. Средковец, общ. Каолиново с преподавател Назъм Ибрям;

III място - Анъл Алиосман Февзи от с. Гусла, общ. Каолиново с преподавател Нихат Махмуд.

Районно мюфтийство - Шумен осигури подаръци за всички участници в състезанието. Класиралият се на първо място получи награда велосипед, на второ място - тротинетка, а на трето място - таблет.

В рамките на програмата беше организирано и състезание по изразително четене на езан. Гюркем Бейхан Хюдаим от с. Ясенково, общ. Венец спечели първенството в тази категория.

Събитието приключи с пикник, където децата се забавляваха със спортни състезания.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.