Пратеника на Аллах е прекрасен образец за Вас

“С концерта за суфитска музика, който е израз на обич и разбирателство, и своеобразно  олицетворение на духовно извисяване, отбелязваме началото на седмицата на благословеното рождение на Мухаммед (а.с.), под наслов „Да живеем заедно в нашето различие”, каза главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи в приветственото си слово на Концерта за суфитска музика в София.
Мероприятието бе организирано от Главно мюфтийство в зала „Св. София” на Народното събрание по повод седмицата на благословеното рождение на Мухаммед (а.с.). По този повод от 18 до 25 април в цялата страна ще се организират възпоменателни събития.
Събитието уважиха, министри от чужбина,  дипломати, народни представители, духовни лидери от балканските страни и стотици граждани любители на мистичната музика.
„Пратеникът на Аллах Теаля  дойде в епоха, в която бе потъпкано човешкото достойнство и чест,  за да избави хората от гнета, който беше  обхванал не само арабския полуостров, но и целия свят. Дойде за да бъде пример, както за своите съвременници, така и за хората по цял свят и във всички времена.  Той показа на човечеството пътя на спасението и щастието в този и отвъдния свят”, посочи главния мюфтия. По думите му той е безупречен пример, за всеки съпруг, съпруга,  родител, съсед, както и за всеки уважаващ себе си общественик или държавник.
   „Днес човечеството изживява духовна криза и има необходимост от образец за подражание, който да им покаже изхода от тъмнината на невежеството, наричано материализъм и да им помогне да възвърнат духовността, без която се превръщат в един от многото средства за експлоатация”, каза още духовния лидер. Според него хората имат нужда да преоткрият себе си и  да разберат, че са великото творение на Всевишния и че всичко във вселената е подчинено на тяхната воля, но заедно с това Аллах е истинският притежател на творенията Си. Така ще могат да разберат мисията и ролята си и да намерят своето място в този свят.
 „Тази вечер сме заедно, последователи на различни религии и представители на различни етноси за да се докоснем до  светлината и напътствието на пратеника на Аллах (с.а.).  Имаме рядката възможност да изпитаме мистичното в суфитската музика, а също така  и да се насладим на изяществото на „танца на любовта – сема”, изразяващ по изкусен начин любовта към всички творения на Всевишния”, каза още главния мюфтия. Той посочи, че присъствието зала означава, че сме откликнали на призива на Руми за мир и любов, и сме приели да бъдем солидарни с неговата идея за взаимопомощ и разбирателство.

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.