Ръководството на Мюсюлманското изповедание в Република България гостува в добричкото село Ефрейтор Бакалово. Зам.-главните мюфтии Бейхан Мехмед и Ахмед Хасанов веха участие в културна програма, организирана в читалището на селото.

 

Те поздравиха гостите и участниците от името на главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи и благодариха на Районното мюфтийство – Добрич и районния мюфтия Акиф Акифов за отличната организация.

„Религията и културата са неделима част ежедневието на мюсюлманите. Знанието осветява пътя ни към Аллах Теаля. Затова Главното Мюфтийство ще продължи да подкрепя културните програми, който ни припомнят красотата на Исляма”, заяви зам.-главният мюфтия Бейхан Мехмед пред публиката, която наброяваше повече от 150 души. Той поздрави присъстващите за начина, по който са съумели да запазят своята история и традиции.

 

Зам.-главният мюфтия Ахмед Хасанов на свой ред поздрави Медийно-културния отдел за инициативата и приветства новия формат културни програми. Ахмедов също подчерта важността им в живота вярващите и отправи пожелание в най-скоро време тази среща да се повтори.

Първата част от културната програма включваше изпълнение на религиозни песни – иляхита, в които се пее за вярата в Аллах, изпълнението на повелите на Всевишния, братството и добросъседството. 

Във втората част от програмата гостите чуха турски народни песни, изпълнени от самодейния състав на селото.

 

По време на посещението си в Ефрейтор Бакалово ръководството на Главното Мюфтийство разгледа и експозицията в читалището. Зам.-главните мюфтии бяха впечатлени от начина, по който местните съхраняват носиите, бита и културата, свързани със селото.


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.