Уважаеми господин Главен мюфтия,

Уважаеми господин Председател на Висшия мюсюлмански съвет,

Ваши Превъзходителства,

Скъпи братя и сестри мюсюлмани в България,

 

В началото бих искал да приемете моите най-сърдечни поздрави! Нека милостта и брекетът на Аллах да ви съпътстват по вашия път.

Бих искал да поздравя най-сърдечно Главното Мюфтийство за тази много добра организация на Националната мюсюлманска конференция и да споделя, че съм много щастлив да бъда сред вас, в тази прекрасна атмосфера.

Позволете ми в този толкова важен ден да ви предам и поздравите на председателя на Диянета в Република Турция проф. д-р Али Ербаш, който днес много искаше да бъде до вас, но заради натоварената си програма, не успя да се присъедини и да откликне на учтивата ви покана.

 

Скъпи братя и сестри,

За нас, от Република Турция, е много важно да виждаме, че в държавата на Балканите, където има най-много турци и мюсюлмани, те живеят в мир и разбирателство. В същото време България е държава, в чието лице ние виждаме наш съсед и приятел.

Моля се на Аллах в този ден, когато Националната мюсюлманска конференция ще вземе важни решения, резултатите от тях да вдъхнат сили и да донесат добро на всички мюсюлмани!

 

Скъпи братя и сестри,

Както винаги е било и този път се почувствах много развълнуван, когато чух прекрасните обръщения към вас от нашите скъпи мюфтии и учители.

Ние в Република Турция имаме имаме емоционална връзка и общо минало с вас. Затова присъствието ми тук ме прави много радостен.

И накрая бих искал да се помоля на Аллах традиционното приятелство между нашите държави и религиозните ни деноминации да продължи и да бъде надградено! 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.