Уважаеми членове на Съвета на духовните водачи,

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми представители на мюсюлманите от съседни страни,

Уважаеми представители на религиозните общности в България,

Уважаеми представители на държавни институции и политически организации,

Скъпи делегати,

Дами и господа,

На първо място Ви поздравявам с най-прекрасния поздрав:

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته.          

Добре дошли!

Hoş Geldiniz! Safalar Getirdiniz!

اهلا و سهلا و مرحبا بكم!         

 

Уважаеми делегати,

Скъпи гости,

Изпитвам огромна чест от факта, че след пет години отново представям доклад пред този най-висок форум на мюсюлманите в България. На 24 януари 2016 година се явих пред вас след едногодишно временно изпълняване на длъжността председател на Висшия мюсюлмански съвет и представих доклад за предшестващия мандат (2011-2016). Точно тогава, преди 5 години и 4 месеца, близо 1000 делегати ми възложиха високата отговорност да бъда председател на Висшия мюсюлмански съвет. С респект поех тежката задача да оглавя централния колективен ръководен орган на Мюсюлманско изповедание в Република България, който е най-висшият действащ орган между две национални конференции, чийто състав също се избира от Национална мюсюлманска конференция.

Днес съм пред вас с вълнението, породено от второто ми явяване на тази висока трибуна; с радостта на човек, който е изпълнил с достойнство възложената му задача да ръководи колективния орган на мюсюлманите, както и с тъга в сърцето поради неосъществените мечти и допуснатите грешки.

Слава на Аллах за всички дадени възможности и реализирани успехи! Моля се за милостта на Дженаб-и Хак за пропуснатите възможности и допуснатите грешки!

След благодарността си към Аллах Теаля, тук специално бих желал да благодаря на всички, които ме подкрепиха при избора преди пет години. Най-вече съм признателен към онези, които ме подкрепиха в рамките на изминалите пет години при осъществяване на поставените цели!

Şuramızın hedeflerini gerçekleştirmek için en ufak bir katkısı olan herkese kalbî şükranlarımı arz ediyorum!

 

Уважаеми дами и господа,

Човечеството минава през много труден период. Подложени сме на невиждано досега глобално изпитание. В епоха, в която човечеството вече се задавя в информация, същевременно е в неведение относно случващото се, породено от пандемията, която ни тресе. Не става дума само за здравето и живота на човека, а за съхраняването на обществата и цялото човечество. Променят се цели пластове в социално отношение, търпим духовни и морални кризи, а да не говорим изобщо за икономическите и политическите последствия. Светът е объркан… И това ще продължава с усложняване на ситуацията докато не се върнем към същността си и истината!

Докато се молим всеки ден за здравето и семейството си, нека да не пропускаме да се молим и за спокойствието на сърцата ни и напътствието на човечеството, защото ние сме част от него. Ние сме човечeството! Нека не забравим, че сърцата се успокояват единствено чрез споменаване на Аллах, Който ни е създал и дарява с напътствието.

 

Уважаеми делегати,

Скъпи гости,

В тези времена на изпитание, в които се преформатират или изобщо изчезват съществуващи до вчера начини на живот, обществени придобивки, многовековни институции, Мюсюлманско изповедание в Република България и централният му колективен ръководен орган – Висшия мюсюлмански съвет също е поставен пред различни изпитания. Ние също се запознаваме с нови неща, които лека полека се наместват за постоянно в нашия институционален живот. Объркват се плановете ни, за които своевременно трябва да вземем адекватни решения. Именно в тази насока, със загриженост за живота и здравето на стотиците представители на мюсюлманската общност в страната ни, Висшият мюсюлмански съвет отмени обявената за 28 ноември 2020 година редовна Национална мюсюлманска конференция и насрочи нова дата за днес. Този въпрос е от изключителната компетентност на Висшия мюсюлмански съвет, който мъдро, адекватно и по най-добрия начин подготви настоящия форум. Благодаря на всички, които духовно и физически дадоха своя принос за реализирането на Националната мюсюлманска конференция, която е единадесета поред след настъпилите демократични промени в страната ни! А провеждането на този форум в нормална обстановка и редовен формат, смятам че е израз на демокрацията в страната ни, зрелостта и устойчивостта на мюсюлманската общност.

 

Уважаеми делегати на Националната мюсюлманска конференция,

Скъпи гости,

Висшият мюсюлмански съвет олицетворява единството на мюсюлманите. Той е органът, в който има възможност да се излагат различни мнения и да се търсят общи решения за благото на мюсюлманите. В този дух избраните на предишната Национална мюсюлманска конференция ваши представители се опитаха да изпълнят поставената им задача. Всеки от нас, имал честта да бъде част от този 25-членен състав, подобаващо ще бъде оценен от мюсюлманите и историята, но най-вече от Всевишния Аллах, Който, освен че наблюдава нашите дела, знае и нашите намерения, оставащи нерядко скрити за околните.

Преди пет години Националната мюсюлманска конференция направи крачка за промяна на наложили се във времето практики, включвайки в състава на Висшия мюсюлмански съвет членове, които изразяваха по широко представителство на структурите на Мюсюлманско изповедание – мюфтии, мюфтийски наместници, педагози, имами, членове на настоятелства и др. Това беше важна стъпка и вярвам, че оказа ефект за развитието на Съвета, следователно на Мюсюлманско изповедание. Заедно с това в рамките на тези пет години видяхме, че не всеки в състава на Висшия мюсюлмански съвет осъзнава възложената му отговорност, особено някои членове, поради обективни или субективни причини, не оправдаха очакванията за освежаване на състава на съвета. Въпреки това, смятам че направената стъпка за по-широко представителство е правилна и трябва да се продължи, за да има по-голяма чуваемост и гласност в този важен орган на Мюсюлманско изповедание.

В началото на мандата на Висшия мюсюлмански съвет преди пет години поставихме няколко цели, а именно: прозрачност; демократичност; отговорност; активност и широкообхватно мислене. Това бяха цели, изразяващи недостатъчното им наличие. Висшият мюсюлмански съвет според своя капацитет и възможности се опита да разшири сферата на тези много важни принципи, при което още веднъж се убедих, че принципите се отстояват всеки ден – вчера, днес, а и утре трябва да държим за тях, за да не ги изгубим. Вярвам, че с това, което направи Висшия мюсюлмански съвет, днес сме поне една крачка по-напред в това отношение.

Защото заседанията на Висшия мюсюлмански съвет станаха по-редовни и по-добре организирани. В рамките на мандата бяха проведени 52 заседания на съвета, част от които се проведоха чрез видеоконферентна връзка поради пандемията от КОВИД-19. Само за сравнение ще отбележа, че заседанията в предишния мандат, който беше четири месеца по-кратък, са били 31 на брой. Несъмнено този брой се отрази и на взетите 2018 решения, които в предишния мандат са били 729. За да се даде по-пълна представа за дейността на Висшия мюсюлмански съвет, бих желал да дам кратка информация за естеството на взетите решения, от които само няколко процента не са изпълнени поради обективни причини и няколко не са изпълнени поради липса на воля у изпълнителните органи или не поемане на отговорност.

Решенията на централния колективен ръководен орган може да бъдат разгледани в няколко основни групи:

1. Приемане и промяна на нормативни документи за дейността на Мюсюлманско изповедание. През мандата са приети 4 нови правилника и са направени 32 изменения в съществуващи правилници. Приетите и изменените правилници са много важни за развитието на религиозно-просветната дейност на Мюсюлманско изповедание и оказаха влияние за решаване на проблеми от организационно и финансово естество, както и изграждане на доверие към институцията. Новоприетите правилници са:

- Правилник за дейността на Комисията по образование;

- Правилник за дейността на летните Коран-курсове;

- Вътрешни правила за работа при извършване на погребални дейности по време на епидемия.

- Правилник за организацията и дейността на фонд „Рисале“, чрез който изцяло с дарения се финансира един започнат мащабен проект на Главно мюфтийство за превод на основни хадисни източници.

2. В рамките на мандата Висшият мюсюлмански съвет продължи институционализацията и структурното развитие на Мюсюлманско изповедание. В тази връзка по решение на съвета са проведени 20 районни мюсюлмански конференции, въз основа на които са избрани 20 районни мюфтии. А по-късно са взети 7 решения за избор на временно изпълняващи длъжността районни мюфтии поради предсрочно прекратяване на мандата на действащи мюфтии. Също така са преизбрани двама заместник-главни мюфтии, а на овакантени места са назначени също двама. Разкрити са 7 мюфтийски наместничества, с цел да се осигури по-широк достъп до религиозно-административните услуги на регионално ниво. След разкриването им са избрани и назначени съответните мюфтийски наместници, с изключение на един, чиято процедура не е приключила до момента. Над 30 са решенията за утвърждаване на районни мюсюлмански съвети. Над 200 е броят на решенията, свързани с мюсюлманските настоятелства – промяна на състави, откриване на нови местни структури и закриване на нефункциониращи. При закриването на мюсюлмански настоятелства Висшият мюсюлмански съвет е подхождал много прецизно, за да не бъдат ощетени мюсюлманите в съответните населени места.

 

Уважаеми братя и сестри,

От огромно значение за дейността на Мюсюлманско изповедание са комисиите към Висшия мюсюлмански съвет. Именно в тази насока е един от важните успехи на Съвета. През този мандат се утвърдиха преди съществуващите комисии, а към тях се добавиха нови, достигайки броя им до 14 постоянни. Освен това при необходимост са учредени 15 временни комисии с определени цели. Комисиите проведоха 215 заседания, в които взеха много важни решения, направиха предложения до Висшия мюсюлмански съвет и инициираха нови дейности, които се приеха добре от обществото. Те допринесоха много за реализирането на основната цел на съвета, а именно извършвайки шура, т.е. търсене, предлагане и вземане на решения, обсъждайки детайлно проблемите. Тук е мястото изрично да отбележа високоотговорната и много ангажираща дейност на Комисията по вакъфи, която инициира вземането на повече от 1200 решения от Висшия мюсюлмански съвет. Също така трябва да се оцени всеотдайната и много успешна дейност на Комисията за издаване на сертификат „Хелял“, която утвърди на българския пазар продукти със сертификат „Хелял“, а и осигури възможност на български фирми да изнасят своите продукти в мюсюлмански страни. Прецизната и устойчиво развиващата се дейност на Комисията по социални дейности и плодотворната дейност на Комисията по издателска дейност също заслужават да се отбележат. В никакъв случай не желая да подценя дейността на останалите комисии, но считам, че споменатите вдигнаха летвата за дейността на комисиите, въпреки че има още какво да се желае. Например, Комисията по вакъфи тепърва започна да въвежда ред в ремонтните дейности на Изповеданието, което ще прекъсне своеволията при тази дейност, а това ще осигури по-целесъобразно изразходване на материалните ресурси на Изповеданието и по-добро съхраняване на вакъфските имоти.

Говорейки за вакъфи, не бих желал да пропусна дейността на Временната комисията за вакъфската сграда в Банкя, която направи сериозни стъпки за решаване на дълго време застоял проблем, а именно изграждане на сграда за Висшия ислямски институт. С активното участие на членовете на комисията бяха направени административни и технически стъпки. С подкрепата на част от членовете на Висшия мюсюлмански съвет, районните мюфтийства и мюсюлманските учебни заведения се осигури за кратко време необходимия финансов ресурс за изпълняване на техническите задания. Но за голямо съжаление недобронамерени кръгове, използвайки държавните институции, не пожалиха този прекрасен вакъфски имот и го отнеха от крехките ръце на мюсюлманската общност срещу задълженията на Изповеданието.

Когато става дума за анализ на дейността на комисиите, трябва да отбележа, че не можаха да доведат до край поставените задачи две важни временни комисии, чиято необходимост е породена от динамичните процеси – това са Комисията за категоризиране на районните мюфтийства и Комисията за изготвяне на план за действие за развиване на религиозните дейности в областните градове. За голямо съжаление не можа да сработи много важната в днешно време Комисия за медии и култура.

4. Една от основните задачи на Висшия мюсюлмански съвет е упражняване на контрол върху дейността на цялото Изповедание. Това има пряко отношение към осигуряване на прозрачност и изграждане на институционално доверие. В тази връзка за първи път Висшия мюсюлмански съвет задължи членовете на съвета, комисиите и председателите на назначаемите настоятелства да представят годишни доклади, също така бяха изисквани и специални доклади по определени казуси. В резултат на което пред Висшия мюсюлмански съвет са представени 386 доклади, броят на които през 2016 година е бил 23, а през 2020 година – 140.

В рамките на пет години до Висшия мюсюлмански съвет са адресирани 22 жалби, въз основа на които са извършени 13 проверки с помощта на отдел „Вътрешен одит“ към Главно мюфтийство, при някои от които са констатирани нарушения и са предприети съответни мерки и санкции. Някои от изложените проблеми в жалбите са разрешени, без да се стигне до одит. Макар и малък брой, има и жалби, по които не се е стигнало до резултат. В тази насока Висшият мюсюлмански съвет не можа да задейства контролните органи – Централната-контролна ревизионна комисия и Шериатския съд, поради неглижиране на проблемите от страна на техните състави. Именно затова пред Националната мюсюлманска конференция Висшият мюсюлмански съвет направи предложения за промени в Устава, с което да бъдат премахнати някои ограничения относно ръководството на контролните органи.

 

Уважаеми дами и господа,

Друга важна функция на Висшия мюсюлмански съвет е отстояване на правата на мюсюлманската общност и изразяване на колективно мнение относно важни събития в национален и световен мащаб. Във връзка с това са приети 8 декларации, 2 отворени писма, 1 специално писмо до дипломатическите мисии в страната ни, във връзка с различни съществени въпроси от живота на мюсюлманската общност и проблеми на световната мюсюлманска общност. Заедно с това е инициирана национална подписка срещу ограничаване на религиозните права на мюсюлманките в страната ни с така наречения „закон за бурката“.

Специално искам да отбележа, че Висшият мюсюлмански съвет отдава голямо значение на съхраняването на унаследената от нашите деди мюсюлманско-турска идентичност. В тази връзка е приета специална декларация по случай 30 години от началото на Процеса на възстановяване на мюсюлманско-турските имена, които принудително са сменени в периода на тоталитарния комунистически режим. В тази връзка бяха инициирани и проведени редица религиозн и културни мероприятия, за което специално благодаря на служителите на Главно мюфтийство и районните мюфтийства, които организираха тези мероприятия. А онези, които не се престрашиха да го направят, Аллах да им даде малко повече кураж и самоувереност.

6. Няма да подмина още един много важен акт на Висшия мюсюлмански съвет, а именно решението за неофициално преброяване на мюсюлманите в страната ни. С това се установи още веднъж, че броят на мюсюлманите в страната ни надвишава 1 милион. Благодаря на всички имами, настоятелства, мюфтии и всички останали, които допринесоха за установяване на броя на мюсюлманите. Това ще допринесе и за по-реални резултати при официално преброяване в страната ни, което поради извънредните епидемични обстоятелства се отложи за есента на тази година.

7. С радост ще отбележа, че за първи път във вековната история на Мюсюлманско изповедание, Висшият мюсюлмански съвет учреди годишна награда на името на първия главен мюфтия Ходжазаде Мехмед Мухйиддин ефенди. Тя вече се утвърди и дори в условията на втората вълна на епидемията наградите бяха връчени на определената дата. Тази награда е израз на институционалната зрялост и приемствеността в нашата институция, която обединява всички мюсюлмани в страната ни, независимо от етноса, езика или вътрешно религиозните им различия. Заедно с това наградата е важна оценка за дейността на определени личности, допринесли за развитието на мюсюлманската общност.

 

Уважаеми делегати, скъпи гости,

Всичко, което успя да реализира Висшия мюсюлмански съвет, стана възможно с подкрепата на Аллах, с усилията на много хора, започвайки от членовете и секретаря на Висшия мюсюлмански съвет, мюсюлмански настоятелства, имами, служители на Главно мюфтийство, районните мюфтийства и духовните училища, за което им изказвам сърдечна благодарност!

Независимо от направеното, считам че моя милост и Съветът можем да направим още полезни неща, за да вървим напред, но и за да не изоставаме. Затова ще се постарая да заслужа вашето ценно доверие, ако още веднъж ме удостоите с честта да ръководя Висшия мюсюлмански съвет, при което ще продължа да бъда обединяващ, открит, искрен, принципен, целенасочен и градивно критичен.

 

Уважаеми дами и господа,

Възползвайки се от възможността, на тази благословена и паметна дата, се моля на Аллах да отреди хаир и берекет на този форум, да сплоти сърцата ни и да ни  напъти по пътя на добротворството. Също така се моля искрено за онеправданите по света и специално за подложените на мъчения наши братя в Източен Тюркистан и Палестина. Нека всички до сетния си ден на този свят да живеем обърнати към Кябе, но с Месджид-и Акса в сърцата си! Аллах да ни дари с възможността да изпълним два рекята намаз в джамията, свидетелка на възнесението мирадж на последния Аллахов пратеник Мухаммед (с.а.с.)!

Hayırlar feth ola, şerler def ola, gönüller şâd ola!

Akıl başa gele, fitne taşa gele! Devletimiz pâyîdâr ola!

Birlik ve dirlik daim ola! Milletimiz selâmet bula!

Düşmanlarımız kahr u perîşân ola, oyunları bozula!

Kalplerimiz mesrûr, sırlarımız mestûr, zahirimiz mâmûr, bâtınımız pür nûr ola!

Cenâb-ı Hak dert verip dermân aratmaya!

Gönlünüz, hâneniz huzur dola. Dualarınız kabul ola!

  

С уважение, 

ВЕДАТ С. АХМЕД

Председател на Висшия мюсюлмански съвет


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.