Главното Мюфтийство отново събра журналисти, интелектуалци и учени на традиционния ифтар, който организира всяка година по време на Рамазана в тяхна чест.

И този път свещеният месец се превърна в повод за засвидетелстване на уважение към медиите и личностите, чрез които дейността и посланията на Ислямското изповедание в България достигат до всички граждани в страната. Тази година датата на тържествената вечеря съвпадна с професионалния празник на част от поканените – Международния ден на радиото и телевизията. 

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Ведат Ахмед и главният секретар Джелал Фаик приветстваха гостите. Председателят на Висшия мюсюлмански съвет припомни, че Всевишният дава опора на онези, които говеят по време на Рамазана -  с ифтара, който ни носи радостта от това да бъдем заедно и оруча, за който ще бъдем възнаградени.

„Рамазанът показва силата на сърцето. Той е радост за душите, обременените ни с трудностите на времето души, които в определен момент изнемогват. Особено в ситуацията на пандемия и последващите кризи – дали ще бъдат икономически, дали ще бъдат духовни. В резултат се появява отчаяние от нормална дейност и други негативни последствия. Със свещените слова на Аллах в Коран-и Керим душите ни се докосват до светлината. Стават по-жизнени. Всевишният им вдъхва кураж. Това се вижда и в нашите отношения. Заедно с всички блага Рамазанът подсилва вярата на обществото. С даването на зекят и фитре ние допринасяме за неговото благо и даваме добър пример“, бяха думите, с които Ведат Ахмед се обърна към гостите.

Председателят на Висшия мюсюлмански съвет прикани присъстващите на ифтара да се молим заедно за нашите близки, за нашата родина, за мюсюлманите по целия свят и за цялото човечество. Той благодари на всички за присъствието възможността да споделим радостта от ифтара.

 

 


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.