Скъпи братя и сестри мюсюлмани,

            Свещеният месец Рамазан отново ни дари със своята красота и символика. Ифтарите ни събраха заедно около трапезата, а говеенето подсили нашата воля и вяра в Аллаху теаля.

            Вече шестнадесета поредна година месец Рамазан е и времето за националната кампания „Месец за подпомагане на ислямското образование“.

Вашата и нашата подкрепа най-добре личат в знанията и възпитанието на децата ни. С общи усилия през 2020 г. увеличихме броя на летните Коран-курсове. Повече от 9000 деца, разпределени в 640 групи от 480 населени места изучаваха заветите на Всевишния.

През миналата учебна година предметът „Религия: Ислям“ е преподаван в 26 училища, а повече от 2900 ученици са се възползвали от възможността да се запишат да го изучават под формата на СИП.  Отпечатани са учебници по предмета от I до XII клас.

Със средствата от кампанията беше съставена образователна литература за Коран-курсовете и духовните училища, а преподавателите по Религия – Ислям в държавните и общински училища подобриха своята квалификация чрез курсове и семинари. Успяхме да подкрепим и нашите студенти, като им осигурихме стипендии.

„Ислямската идентичност се позовава на ислямското образование. Ако искаме да ни има и утре, ако искаме нашите деца да се нарекат мюсюлмани и утре, е необходимо да положим усилия за тяхното възпитание и тяхното обучение. Не всеки може да бъде учител, но всеки може да участва в ислямското образование. Някой участва като дари средства от препитанието, което Аллах му е дал. Някой участва като отделя от своето време. Някой участва като отделя от своето внимание. Но в крайна сметка е необходимо всички ние да участваме във възпитанието на подрастващото поколение. Само така ще можем да продължим нашия живот, така както сме го намерили от нашите бащи. Нека да не пропускаме възможността през месец Рамазан да участваме активно в кампанията за образованието“, призовава главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи Ходжаефенди.

Дарение можете да направите по следните начини:

-         Във фонд „Образование“ в Главното мюфтийство

-         Касите в районните мюфтийства

-         По банков път: IBAN BG72DEMI92401000198757

Подробен отчет за набраните средства ще бъде публикуван на сайта на Мюсюлманското изповедание, както в сп. „Мюсюлмани“.

Аллах да приеме ибадета на всички вярващи!


© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.