Ифтар до "Тургут Реис" джамия ознаменува  свещения месец Рамазан в Балчик. Около 30 души се събраха на празничната трапеза, организирана от Социалния отдел на Главното Мюфтийство. 
 
 
Районният мюфтия на Добрич Исмаил Ахмедов приветства вярващите и благодари за подкрепата им за Месеца на образованието. Със средствата, набрани през миналата година, е подпомогнат целогодишен Коран курс, посещаван от 20 деца и летен Коран курс, в който още 50 деца изучават заветите на Аллаху теаля.
 
 
Джамията в Балчик е една от седемте, които са били построени в града. Понастоящем е останала само тази, която носи името на своя основател - Тургут Реис. Намира се съвсем близо до пристанището, в старата част на града. Смята се за една най-старите сгради в Балчик. Построена е през XIX в. след голяма буря. 
 
Легендата гласи, че докато бедствал в морето, Тургут Реис дал обет, че стигне ли до брега, ще построи джамия в т.нар. махала "Карагьол". 
Стъпвайки на сушата, той изпълнил своето обещание. Затова сградата, която е паметник на културата от местно значение, носи неговото име.

© Мюсюлманско изповедание. Всички права запазени.